"On više ne bi trebao imati doticaja s djecom, ni Crkvom"

Vijesti 22. pro 201718:32 > 18:47
N1

Nezapamćen skandal u OŠ Matije Gupca u Zagrebu. Vjeroučitelj Krešimir Bagarić kojem je u opisu posla da širi kršćansku ljubav, učenicima je širio govor mržnje te pozivao na ubojstva Stipe Mesića, Ive Josipovića i Vesne Pusić. Njegovu tiradu mobitelom je snimio jedan učenik, uslijedile su reakcije, ostat će bez posla, a posla s njim imat će policija

Sat vjeronauka i lekcija kakvu djeca ni u snu nisu očekivala.

“Pa meni su pola rodbine pobili, i?
Iz Jajca su ih prvo Srbi potjerali, onda sam imao na dva kata dolje u kući u Tomislavgradu punu kuću muslimana i onda su nas počeli rokati i ubijati, braća muslimani. A inače bi da nije bilo HVO-a po Neretvi u dijelovima plutali.”
“Ispada da je đeneral bio u pravu. On je svoje zaštitio. Đeneral je bio u pravu za srpske interese. A mi imamo dudeke.
“Za ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu ministricu vanjskih poslova, ali odmah. Po kratkom postupku.”

Ovo je samo dio onoga što je učenicima nakon haške presude šestorici Hrvata iz BiH i Praljkovog samoubojstva govorio vjeroučitelj Krešimir Bagarić.

“Kada smo utvrdili vjerodostojnost i istinitost navoda koji su se pokazali na portalu, mi smo krenuli u proceduru iskazivanja izvanrednog otkaza ugovora o radu”, kazala je ravnateljica OŠ Matija Gubec Ljiljana Klinger. 

Zagrebačka nadbiskupija ogradila se od izrečenih stavova: “Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije ovim putem obavještava javnost da su upoznati sa slučajem neprimjerenog govora vjeroučitelja u OŠ Matija Gubec g. Krešimira Bagarića.Ured se, kao tijelo nadležno za provedbu školskog vjeronauka, ograđuje od izrečenih stavova g. Bagarića te izražava žaljenje što je zloupotrijebio nastavu vjeronauka. Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za dodjelu mandata vjeroučiteljima razmotrit će slučaj i odlučiti o daljnjim postupcima”.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je zgrožena: “Ja sam stvarno šokirana da se takvo nešto može dogoditi u školi.Naravno da takvom ponašanju mjesta u školi nema, ali prije svega treba ustvrditi činjenice i na temelju činjenica donijeti odluke, ali ravnateljica je ta koja je pokrenula sve postupke, mi smo u kontaktu i pomoći ćemo gdje god treba”.

Vesna Pusić, saborska zastupnica GLAS-a, koja je i sama bila predmet izljeva mržnje vjeroučitelja Bagarića pita se koliko je djece on dosad osakatio kako intelektualno, tako i emotivno: “Nije on nikoga prozivao, on je pozivao na umorstva, direktna ubojstva, ne samo nas pojedinačno nego i cijelih grupacija i nacija ljudi i slavio ratnog zločinca Mladića. Ne vidim kakav bi tu trebao biti postupak osim da ga se po hitnom postupku izbaci iz bilo kakvog doticaja s djecom i s Crkvom”.

Upitali smo roditelje što oni zapravo misle o cijeloj ovoj situaciji oko vjeroučitelja Bagarića, no njihova reakcija i nije tako očekivana. Rekli su da ga djeca vole i da rado slušaju njegova predavanja.

I djeca, kojima je ovaj vjeroučitelj ujedno i razrednik, tvrde kako je bio isprovociran haškom presudom generalima.

“To ponešto govori i o tome zapravo u kakvim fobijama i u kakvoj atmosferi ovo društvo živi zadnjih 30 godina. U normalnim, civiliziranjim društvima djeca te dobi ne bave se, rekla bih, takvom vrstom politike. To ponešto govori i o činjenici da mi sustavno izbjegavamo uvesti građanski odgoj”, upozorava bivša dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić s Pravnog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na ovaj ekstreman ispad vjeroučitelja Krešimira Bagarića reagiralo je i Državno odvjetništvo RH koje je od policije zatražilo izvide radi utvrđivanja elemenata kaznenog djela. Sam Bagarić je trenutno na bolovanju.