Bivši ministar komentirao situaciju u NP Plitvička jezera

Vijesti 06. sij 201818:58 > 19:04
N1

Imenovanje Tomislava Kovačevića za novog ravnatelja Nacionalnog parka Plitvice izazvalo je unutarstranačku buru u HDZ-u jer se protiv spomenutog imenovanja pobunio Darko Milinović i demonstrativno podnio ostavku na mjesto predsjednika ličko-senjskog HDZ-a.

Nakon toga je uslijedilo raspuštanje županijske organizacije ličko-senjskog HDZ-a

Milinović je, naime, na čelnom mjesto NP Plitvice htio lokalnu kandidatkinju HDZ-a Antoniju Dujmović, poručujući da se “Likom neće upravljati iz Zagreba” dok je ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, koji je imenovao Kovačevića, nazvao “kvazihadezeovcem”.

“U odnosu na sadašnju vršiteljicu dužnosti ravnatelja, Tomislav Kovačević je sasvim sigurno bitno bolji izbor. Drugo je pitanje je li bilo nužno micati prethodnog, legitimno izabranog ravnatelja sa svim potrebnim stručnim kompetencijama jer je beskompromisno ukazivao na nepravilnosti i otkrivao vrlo ozbiljno stanje na području parka. Poznato mi je da je gospodin Kovačević dobro vodio LAG Lika te da prepoznaje potencijal uključivanja lokalnog stanoništva u poslovanje Parka, kao vrijedni i zapušteni servis poslovanju Javne ustanove”, kazao je za Net.hr bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović dodavši da je još teško reći hoće li ovaj diskontinuitet u upravljanju koštati NP Plitvice skidanja s liste svjetske baštine.

Dobrović ističe kako reakcija ličkog HDZ-a otkriva pravo lice upravljanja Plitvicama u proteklim godinama, a što se tiče njihove kandidatkinje Antonije Dujmović, podsjetio je kako je pod njenim “stručnim vodstvom” prije šest godina razrušeno čak 24 sedrenih barijera u kanjonu Korane između Sastavaka i Golubnjače pri čemu je isušeno čak sedam jezera. U vrijeme Dobronićeva mandata Dujmović je kazneno prijavljena za uništavanje sedrenim barijera.

“To nije ništa drugo nego neviđena devastacija zaštićene prirodne baštine, a gospođa to naziva “redovitim održavanjem”. Naravno, nepravilnosti ima još, ali i ovo je dovoljno da bismo zaključili kako ovo upravljanje dragocjenom prirodnom baštinom krasi nestručnost koja graniči s barbarizmom te apsolutna neosjetljivost za neprocjenjivo prirodno dobro”, kazao je Dobrović za Net.hr pripomenuvši kako je postojanje razloga za Milinovićevu ljutnju zapravo dobar znak za cijeli kraj, a ne samo Nacionalni park.

Na pitanje kako će diskontinuitet u vođenju NP Plitvice – budući da se u samo nekoliko godina promijenilo već tri ravnatelja, utjecati na samo stanje Nacionalnog parka i tamošnjeg ekosustava, Dobrović kaže da je veći rizik od diskontinuiteta povratak na stare nestručne kadrove uz koje su vezane brojne afere.