Ukida se Agencija za poljoprivredno zemljište

Vijesti 06. sij 201820:59 > 21:03
Ilustracija

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, čiji se konačni prijedlog u četvrtak našao pred Vladom, raspolaganje državnim hektarima ponovno vraća lokalnoj samoupravi - gradovima i općinama, pa se ukida Agencija za poljoprivredno zemljište (APZ).

Raspolaganje državnim tablama preko APZ-a pokazalo se neučinkovitim i presporim, dodijeljen je tek neznatan broj površina pa se njen rad ukida, jer se veliki i osjetljivi posao kao što je dodjela državnih tabli za agenciju pokazao prekrupnim zalogajem, piše Glas Slavonije.

Njenim gašenjem njeni djelatnici bit će preraspoređeni unutar Ministarstva poljoprivrede i pratećih službi. Izmjenama zakona “na zemljišnu scenu” vraća se DORH koji će “blagosloviti” svaki ugovor.

DORH je iz zakona, usvajanjem Zakona o poljoprivrednom zemljištu 2013. godine, podsjetimo, izgnao tadašnji ministar Tihomir Jakovina, raspolaganje zemljom uzeo lokalnoj samoupravi i dao APZ-u, uz tvrdnju da će ona efikasnije obaviti posao davanja u zakup državnih hektara. APZ je osnovan uredbom vlade 2009., a puni ustroj doživjela je 2013.