Sud odbio DORH, Glavaš ostaje na slobodi

Vijesti 06. velj 201509:49 > 09:51
N1

Zagrebački Županijski sud u petak je odbio zahtjev da se Branimiru Glavašu odredi istražni zatvor, jer je zauzeo stav da ne postoji opasnost od bijega, ali ni mogućnost tzv. obligatornog pritvora koji zakon propisuje za nepravomoćne kazne veće od pet godina.

“Odluka izvanraspravnog vijeća jest da se odbija zahtjev državnog odvjetništva za određivanje istražnog zatvora. Razlozi za to su mnogobrojni, a bit će potanko obrazloženi u pisanom otpravku”, kazao je nakon ročišta Glavašev odvjetnik Dražen Matijević.

Pojasnio je da je vijeće uvažilo argumente obrane kako “ne postoji opasnost od bijega niti mogućnost obligatornog istražnog zatvora jer je on konzumiran trenutkom kada je presuda postala pravomoćna i kada je Glavaš bio upućen na izdržavanje kazne”.

“Sada možemo očekivati žalbu Županijskog državnog odvjetništva Vrhovnom sudu, koji će odrediti sjednicu i odlučivati o žalbi”, rekao je Matijević.

“Takvu sam odluku priželjkivao, trenutno moram obaviti nekoliko formalnosti, nakon čega se vraćam u Slavoniju. Ja danas nisam ni trebao doći na sud, ali sam to učinio simbolički, da pokažem da ne namjeravam bježati iz Hrvatske”, kazao je Branimir Glavaš.

Podsjetimo, tužiteljstvo je zatražilo istražni zatvor za Glavaša prošlog petka, ističući da je nakon što mu je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda za ratni zločin zbog kojeg je osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina. Glavaš je najavio dolazak na ročište unatoč mogućnosti pritvaranja. Ročište nije bilo otvoreno za javnost.

“Prema mom skromnom tumačenju smatram da nema nikakvih elemenata da mi se odredi pritvor, no sud je sud i može odlučiti i ovako i onako, a kako god odluči ja sam spreman prihvatiti odluku pa i pod cijenu da kaže ‘ajd ti još malo u pritvor’. Možda će se dogoditi, obzirom da čujem da je zatvor pretrpan i Remetinec nema mjesta, da me zapadne da se premijer Sanader i ja nađemo još večeras u Remetincu”, izjavio je Glavaš uoči ročišta.

‘Možda se nađem sa Sanaderom večeras’

‘U Saboru nisam bio šest i pol godina’ – rekao je jutros Glavaš.

‘Kako god sud odluči, spreman sam prihvatiti odluku, pa i pod cijenu da kažu, hajde ti još malo u pritvor. I pritvor je za ljude, možda mi se dogodi, s obzirom da čujem da je Remetinec pretrpan, da nema mjesta, da mi se odredi pritvor pa me zapadne da budem cimer Sanaderu. Možda se nađemo u pritvoru i večeras’, dodao je čekajući ročište.