Građani za skupe lijekove uplatili 26.500 kuna, Vlada ništa

Vijesti 09. sij 201821:31 > 21:32
Ilustracija

Ministar zdravstva Milan Kujundžić obećao je da će Vlada uplatiti koliko i građani, ali je obećanje prekršio. Baš kao što ga je prekršio i premijer Andrej Plenković.

U prvih deset dana ove godine građani i trgovačka društva uplatili su 26 i pol tisuća u Fond za posebno skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a, a država – ni kune, piše RTL. I ministar Kujundžić i premijer Plenković obećanje su prekršili.

“Moći će svaka pravna osoba uplaćivati, a onda će Vlada sa svoje strana dodati još količinu novca kako bi što više osoba moglo što prije dobiti skupe i inovativne lijekove”, govorio je ministar Milan Kujundžić.

“Koliko se skupi još toliko će i država dodati”, dodao je.

Od toga ništa, a iz Ministarstva zdravstva danas samo priopćenje:

“Sredstva će se trošit striktno namjenski i transparentno, te će o prikupljenim i utrošenim sredstvima javnost biti informirana. Vlada RH je dosad pokazala visoku osjetljivost u slučajevima lijekova koji nisu na listi HZZO-a, te će tako biti i ubuduć”.

A na tu osjetljivost Vlade iz Udruge Kolibrići poručuju – može ih biti sram, opet su prekršili obećanje, a zaklinju se u pravo na život.

“Mogli su nam odmah reći da nemamo šanse da je to preskupo i da će biti jednog dana kad će lijek biti jeftiniji kad god – za pet do 10 godina. Ovako nas zavaravaju: pa budemo, hoćemo, napravit ćemo nešto. Vrtimo se u krug već 7 mjeseci”, govori Vlatka Grmača iz Udruge Kolibrići te dodaje kako je taj Fond čista zbrka. “Nemamo pojma koje je dijete na redu jer se povjerenstvo ne izjašnjava. Mi više ništa ne znamo. Ni tko je na redu sljedeći ni po kojim kriterijima”.

Samo prošlog mjeseca u akciji za liječenje bolesne Kristine građani su prikupili milijun i 200 tisuća kuna, za malenu Lorenu u dva dana gotovo pola milijuna kuna. To je samo znak da imaju veliko srce, ali i manjak povjerenja u Fond kojim upravlja Vlada, piše RTL.