"Je li se Vlada možda dogovorila s MOL-om o gašenju Siska?"

Vijesti 20. sij 201809:51 > 10:50
N1

Ina je pripremila prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak, koji podrazumjeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka te prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine.

Zaposlenike Rafinerije ta je vijest poprilično iznenadila i zatekla, a tvrde da ovo zapravo znači prekid proizvodnje.

“Tko poznaje rafinerijsku preradu zna da ovo znači upravo to. Mi godinama u Sisku govorimo o neprijateljskom preuzimanju Ine, o lošim poslovnim odlukama, no i danas vidimo da nemamo čvrste strukture vlasti koje bi obranile nacionalne interese. Ina mora biti nacionalni interes. Obavijestili smo uvijek sve vlade, sve zastupnike, ne radi se ovdje o neznanju, već o pravim razmjerima korupcijske hobotnice u Republike Hrvatske. Kako objasniti da naftni tručnjaci, akademici govore pozitivno o Rafineriji i Ini, a politika o tome šuti”, kazao je u Novom danu Predrag Sekulić, županijski vijećnik Mosta.

Premijer Andrej Plenković rekao je da ova vijest nije novost, da je to poznato na temelju studije i poslovnog plana.

“Ovo uopće nije poslovni pran, priča je poznata – to je daljnja devastacija hrvatske energetske neovisnosti. Ovo je zatvaranje Rafinerije na mala vrata”, smatra Sekuli.

Dio poslovnih planova temelje sa ne analizi Deloittea koja je pokazala kako je konverzija Rafinerije u logistički centar ekonomski najisplativije.

“Ponavljam, neka svi izađu s rezultatima kako Rafinerija čini gubitke. Mi u Sisku imamo sasvim druge brojke. Analiza je naručena i dobro plaćena, svima je jasno. Oni nisu išli u dubinske analize, nego raspolagali podacima koje su dobili Ine. Mislim da je tu sve jasno”, rekao je Sekulić, koji ima poruku za Upravu Ine, ali i Vladu.

“Svakako Upravi Ine i Rafinerije poručujem da se već jednom probude, skupe glave na hrpu i izađu u javnost. Ovo je interes Siska, županije i cijele Hrvatske. Vladi neka bude poruka da bude manje naivna. Nameće mi se pitanje radi li se možda o dogovoru Vlade i MOL-a o zatvaranju Siska. Cijena otkupa bi bila manja, a MOL bi se riješio najvećeg konkurenta. Nadam se da neću biti u pravu”, strahuje Sekulić.