Velik snijeg u Tirolu: Odsječeno 10000 ljudi, prijete lavine

Vijesti 22. sij 201814:34 > 14:36
Ilustracija

Peti stupanj opasnosti od lavina u Tirolu nije zabilježen od 1999. Novi snijeg povećao je opasnost od razornih lavina te nitko ne smije izaći niti ući u grad Ischgl. Slična situacija je i u Švicarskoj.

U nedjelju je bio kolaps ovdje u Tirolu. Ceste su bile zatvorene, auti su bili zatrpani snijegom. Dok hodam, snijeg mi je preko koljena. Danas je normalnije te se polako čiste ceste, kazao je čitatelj 24sata koji se nalazi u Pfundsu u Austriji.

Taj dio graniči s Ischglom. Najmanje 10.000 Austrijanaca i turista ostalo je odsječeno u skijaškom resortu i gradu Ischglu u pokrajini Tirol. Hitne službe su, zbog velike opasnosti od razorne lavine, zatvorili dosad jedinu pristupnu cestu mjestu.

Koliko je situacija opasna govori i podatak da su jutros dežurne službe proglasili 5. od 6 stupanj opasnosti od lavine te ju očekuju svaki trenutak. Zadnji put tu razinu opasnosti zabilježili su 1999. godine, piše portal Skigebiete-test.

Nitko zasad ne može pristupiti skijaškim centrima See, Kappl i Ischgl. Situacija je loša i na švicarskoj strani Alpa gdje su zatvorene sve pristupne ceste do mjesta Samnaun. “U noći na ponedjeljak očekujemo 50 centimetara svježeg snijega”, rekao je medijima Thomas Kleinheinz iz Ischgla.

Zbog novih oborina očekuju da će opasnost od lavina i dalje rasti. Smirivanje vremena očekuju tek u utorak. “Dobro se brinu o nama. Nešto slično im se dogodilo i u prošlosti i ovdje nitko ne paničari. Kažu da bi sutra sve trebalo biti bolje”, rekao je Kleinheinz.