Kazne za razbacivanje otpada u Zagrebu do 1000 kn

Vijesti 23. sij 201813:50 > 13:52
Ilustracija

Popis komunalnih prekršaja zbog kojih stanovnici glavnog grada mogu biti kažnjeni je dugačak.

Zagrebačka odluka o komunalnom redu za bilo kakvo onečišćavanje javne površine predviđa kaznu od 700 do 1.000 kuna, piše Večernji list.

Za kažnjavanje su nadležni komunalni redari kojima najviše problema zadaje smeće. Osim za bacanje otpada na sve strane, kazne do 1.000 kuna predviđene su i za uništavanje kanti, ali i bacanje gorućih predmeta u njih. Zabranjeno je i odlaganje smeća posvuda, na za to nepredviđena mjesta, kao i paljenje otpada na svoju ruku.

Svote predviđene nedavnim prijedlogom odluke o načinu prikupljanja otpada znatno su veće od onih u odluci o komunalnom redu. Prema novom prijedlogu, s 3.000 kuna kažnjavat će se nerazvrstavanje otpada, s 5.000 ako susjedu smrdi smeće, a za čak 10.000 kuna bit će lakša osoba koja redovito ne predaje otpad.

Prema odluci o komunalnom redu, najveća je kazna za fizičke osobe do 2000 kuna, a previđena je za one koji ne drže do svoje zgrade. Tim će iznosom biti kažnjeni oni koji ne održavaju redovito vanjske dijelove zgrade, kao i oni koji prilikom njezina obnavljanja ne vode računa o tome da se novi dijelovi uklapaju u cjelovit izgled objekta.

Globom od 700 do 1.000 kuna kažnjava se postavljanje vanjske rasvjete ili kamere suprotno pravilnicima.

Osoba samo uz posebno rješenje može koristiti javnu površinu za istovar, smještaj i utovar građevnog materijala. Pritom treba mjesto gdje se izvode radovi držati uredno te, primjerice, polijevati trošni materijal kako bi se spriječilo dizanje prašine. Nakon završetka radova sve mora biti vraćeno u red, a nikakvih tragova ne smije biti ni u slučaju kada netko na javnoj površini istovaruje, slaže ili pili ogrjevno drvo. To je, naime, privremeno dopušteno sve dok osoba ne ometa promet, no sva se drva moraju ukloniti u roku od 24 sata, a čak i ako ostane piljevine, prijeti kazna od 700 do 1.000 kuna.

Odluka o komunalnom redu ne kontrolira samo stanare neke zgrade ili kuće nego se obračunava i s onima koji šaraju po tuđim zgradama. Upravo su grafiti gradonačelniku Milanu Bandiću jedna od bolnih točaka pa im Zagreb već godinama pokušava stati na kraj, piše Večernji list.