Ribari u Savudriji: To što rade Slovenci nije humano

Vijesti 27. sij 201818:14 > 18:29
N1

Hrvatska uzvraća Sloveniji - nakon što je slovenska policija najavila da šalje 14 kazni hrvatskim ribarima zbog nedopuštenog ulaska, Hrvatska je poslala Sloveniji diplomatsku notu i najavila da će učiniti isto. Hrvatska policija istaknula je da sve snima i evidentira te da će na adrese slovenskih ribara također poslati kazne.

U Savudriji – dan kao i svaki drugi. 14 prekršajnih naloga koje je Slovenija poslala zbog nedopuštenog ulaska u, kako oni kažu, njihove vode – savudrijski ribari, kažu, nisu još primili.

“Ja sam bio 14, 15 puta tamo, vidi se da tamo radim u tom dijelu mora, da je to naše, da tamo delamo. Kazne su minimalno 500 eura, dal’ će oni sve staviti na jednu ili dnevno – vidjet ćemo”, kaže ribar Diego Makovac.

Čekaju tako kazne da stignu na njihove adrese, što je očito pitanje trenutka. No platiti ih neće. “Ja ću ju otvoriti, znatiželjan sam, a onda ću ili original, ili kopiju kazne poslati MUP-u, a čak razmišljamo da angažiramo i odvjetničko društvo jer to što rade Slovenci nije humano”, upozorava Makovac.

Nakon što je Slovenija krenula u jednostranu primjenu arbitražu, ribarima je na sastanku država garantirala punu zaštitu – i to se nije promjenilo – podsjeća Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a partnera Vlade: “Ako dođu, one još nisu stigle, bit će proslijeđene MUP-u i Vlada će ih zaštititi.

Hrvatska je tako poslala još jednu u nizu diplomatskih nota. Ovoga puta najavila je i kontramjere: “Hrvatska strana će zbog ovih pokušaja jednostrane provedbe kompromitirane i za Republiku Hrvatsku neprihvatljive arbitražne odluke od strane državnih vlasti Republike Slovenije, u cilju zaštite svojeg teritorija biti prisiljena odgovoriti na jednaki način”.

Pa će tako hrvatska policija, koja je već više puta isticala da sve snima kamerama i radarima – poslati kazne slovenskim ribarima za prelazak granice, ali i najavljuju i postupke iz domene ribarstva. Policija ističe da je dosad bilo 235 povreda crte razgraničenja i da se uglavnom radi osam istih ribara.

Oporba pak smatra da do ovoga ne bi došlo da je Vlada radila svoj posao, a šef SDP-a Davor Bernardić kaže: “Nije dovoljno otići na sastanak s Cerarom, izvest PR efekt poslije, dva premijera svatko drži svoju stranu. Tako se problem neće riješiti. Hrvatska treba ozbiljnu Vladu, ozbiljne političare, ozbiljnost u rješavanju problema, tihu diplomaciju i znate što još treba? Treba napokon počet raditi!”

“Mi smo se uvijek ponašali suverenistički, a oni koji su doveli do ovakvih problema neka ih sada riješe, mi smo i za to ponudili svoj rješenja”, kaže Mostov Nikola Grmoja.

U svom priopćenju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poručilo je i da najava slanja kazni nije u duhu dobrosusjedske suradnje ni europskih vrijednosti i još jednom pozvala Sloveniju da problemu pristupi mirno i bez jednostranih poteza.

“Jednostrani postupci bilo koje države u ovom sporu su neprimjereni i bit će, ne samo osuđeni, nego irelevantni u nekim budućim postupcima – to je moj stav, stav HNS-a i samim time sve sam rekao i o kaznama”, poručio je Vrdoljak.

Slovenija pak poručuje da ona neplatišama može zabraniti ulazak u zemlju, a Hrvatska da će na adrese slovesnkih ribara slati kazne koje se mogu naplatiti i prilikom prelaska granice. Takva razmjena kazni nije rješenje, smatraju savudrijski ribari koji će kažu i dalje – na more.