Policija savjetuje kako se zaštititi od online prijevare

Vijesti 29. sij 201807:41 > 07:48
Matija Habljak/PIXSELL

Rovinjska je policija zaprimila prijavu 30-godišnjakinje koju su prevarili za više tisuća kuna dok je pokušala unajmiti kuću za odmor na Tenerifima.

“Policija utvrđuju okolnosti te upozorava građane da pripaze koje oglase i internetske stranice koriste tražeći smještaj, te da provjere ima li recenzija korisnika za agencije i objekte koji im se čine zanimljivima”, upozorili su građane iz Policijske uprave istarske. Dodali su i kako treba pripaziti je li osoba koja iznajmljuje sobe, apartmane ili kuće stvarno za njih i odgovorna.

 Iznajmljivač se treba potpisivati punim imenom i prezimenom, a njegovi podaci i podaci agencije trebaju biti navedeni na promotivnim materijalima, uključujući društvene mreže i internetsku stranicu na kojoj se oglašava. “Savjetujemo građane da prije uplate detaljnije provjere iznajmljuje li se doista određena nekretnina i jesu li oni koji oglašavaju najam za to i ovlašteni”, kažu u istarskoj policiji. Građani koji su oštećeni ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela trebaju odmah obavijestiti policiju na broj 192.

“Kako u današnje vrijeme internetska kupovina uzima sve više maha, postaje i ‘plodno tlo’ za prevarante. U slučaju i najmanje sumnje, prije uplate za bilo koji proizvod ili uslugu građani trebaju provjeriti postoji li uopće trgovac. To mogu učiniti na internetskim forumima koji su puni ovakvih slučajeva, ali i u Hrvatskoj gospodarskoj ili Hrvatskoj obrtničkoj komori, ako se prodavatelj oglašava kao pravna ili fizička osoba iz Hrvatske”, kaže Hana Jurić iz Društva za zaštitu potrošača Istre.

Kod provjerenih prodavatelja, dodaje, kao znak sigurnog online plaćanja u desnom donjem uglu pojavljuje se znak lokota. Ako lokota nema, nije riječ o o sigurnoj kupovini. Da je stranica lažna, može se posumnjati i ako se otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika traži da unese osobne podatke za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima “http” umjesto “https”. “Zaštititi se možemo samo informiranjem o tome što kupujemo i od koga kupujemo”, zaključuje Jurić.

Hrvati su česte žrtve prevaranata i zato što su uvjereni kako nisu ugroženi na internetu. Čak ih je 56 posto prošle godine bilo uvjereno kako za njih u virtualnom svijetu nema opasnosti, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje Hrvatske udruge banaka o stanju sigurnosti na internetu. To je sedam posto više presigurnih nego u 2016. Još je “opasniji” podatak da 40 posto ispitanih ne razmišlja o tome može li ih netko prevariti na internetu. “Neznancu na ulici ne biste otkrivali osobne i financijske podatke, pa to ne treba raditi ni na internetu”, savjet je Milana Parata, predsjednika Odbora za sigurnost Hrvatske udruge banaka.

Na što obratiti pozornost prilikom kupovine na internetu:

1. Novac će sigurno ‘otići’, a roba i usluga neće stići – Prevaranti oglašavaju proizvode i usluge koje ne postoje ili nisu njihove. Uvjerit će vas u izravno plaćanje na njihov račun, ali roba nikad neće stići.

2. Kao na tržnici: pogledajte robu prije plaćanja – Istražite je li prodavatelj pouzdan i izbjegavajte one s lošim ocjenama. Inzistirajte na tome da vidite visokovrijednu robu prije nego što je platite.

3. Provjerite koliko je internetska stranica pouzdana – Koristite renomirane servise za plaćanje, poput PayPala, i provjerite je li internetska stranica na kojoj kupujete pouzdana prije nego što ostavite podatke ili platite.

4. Sigurne stranice s neotključanim lokotom i ‘https’ – Kartične podatke unosite samo na stranicama s ’https’ na početku adrese, a ne s ‘http’ i sa sličicom neotključanog lokota pokraj trake za adresu.

5. Nemojte plaćati na zajedničkim ili javnim računalima – Ne unosite kartične podatke na javnim ili zajedničkim računalima. Uvijek se odjavite nakon kupovine te sačuvajte e-poruku s potvrdom kao dokaz, pišu 24 sata.