Helikopter s predsjednikom Irana se srušio, traga se za nestalima

Svijet 19. svi 202415:32 > 22:31 0 komentara
ATTA KENARE / AFP

Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se u nedjelju dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku iz posjeta granici s Azerbajdžanom, rekao je Reutersu iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

“Još uvijek se nadamo, no informacije koje nam stižu s mjesta nesreće vrlo su zabrinjavajuće”, rekao je.

Loše vrijeme komplicira spasilačke akcije, objavila je državna novinska agencija IRNA.

Državna televizija prekinula je redovni program da bi prikazala molitve stanovnika za Raisija širom zemlje.

Raisi (63) za predsjednika je izabran iz drugog pokušaja godine 2021., a otkako je preuzeo novu funkciju naredio je da se pooštri zakon o moralu, nadzirao je gušenje u krvi protuvladinih prosvjeda i bio snažno angažiran u nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama.

U iranskom dvojnom političkom sustavu, podijeljenom između klerikalnog establišmenta i vlade, vrhovni vođa, a ne predsjednik države ima posljednju riječ o svim glavnim sektorima politike.

Unatoč tomu, mnogi vide Raisija kao snažnog kandidata za nasljednika svojega 85-godišnjeg mentora, vrhovnoga duhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija, koji snažno podupire Raisijeve političke smjernice.

Ministar unutarnjih poslova Ahmed Vahidi državnoj je televiziji rekao da je samo jedan od triju helikoptera iz skupine pao i da vlasti čekaju dodatne pojedinosti.

Raisi je otputovao na azerbajdžansku granicu radi svečanog otvaranja brane Qiz-Qalaisi, koja je bila zajednički projekt.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!