Kolinda Grabar Kitarović priprema govor za inauguraciju

Vijesti 09. velj 201507:05 > 07:08
Cropix/Goran Mehkek

Za sedam dana Kolinda Grabar Kitarović prisegnut će na Markovu trgu. Od danas pripreme ulaze u završnicu, a sve je manje nepoznanica, pa tako i oko popisa državnika koji bi trebali nazočiti inauguraciji - šestoj od neovisnosti.

Lista uzvanika još nije zaključena, a za sada je broj predsjednika koji će doći u Zagreb manji u odnosu na prethodne inauguracije, prenose mediji.

Markov trg će iduće nedjelje pohoditi predsjednici Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Slovačke te predsjednica Kosova. To je do sada potvrđena lista državnika. Broj šefova država na svakoj se inauguraciji kreće oko 10. Najviše, njih 12, bilo je 2000. godine.

Osim predsjednika država, doći će i predsjednici bugarskog i poljskog parlamenta te njemačkog Bundesrata. Neke zemlje poslat će ministre, a većina svoje veleposlanike. SAD još nije odredio izaslanika.

Novinarka N1 Ivana Franić razgovarala je s Jadrankom Jureško Kero koja je jedna od najbližih suradnika Kolinde Grabar Kitarović koja je potvrdila kako “potvrde za inauguraciju pristižu stalno” te je dodala kako ne krive ministricu Pusić za organizaciju inauguracije te kako nije bilo opstrukcija.

“Predsjednice nema u javnosti jer obavlja dogovore, sastanke i pripreme za inauguraciju, priprema govora, a uostalom Hrvatska još ima predsjednika”, rekla je Jureško.

Pahor dolazi na inauguraciju

Slovenski predsjednik Borut Pahor potvrdio je u razgovoru za ljubljansko “Delo” od ponedjeljka da dolazi na inauguraciju nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a odnose među državama ocijenio uzornima, s nadom da će tako ostati i u buduće.

“U odnosu na vrijeme prije pet godina naši su odnosi odlični i predstavljaju uzor za druge zemlje u regiji”, kazao je Pahor za vodeći slovenski dnevnik. Podsjetio je da je i sam dao prilog učvršćenju odnosa međusobnog povjerenja kad je 2009. kao predsjednik tadašnje slovenske vlade podržao sklapanje arbitražnog sporazuma s Hrvatskom te dodao da se ove godine očekuje konačna odluka arbitara o rješenju graničnog prijepora.

“Naši su odnosi sada uzor za druge države na ovom području. Od nove hrvatske predsjednice želio bih čuti koliko je ona tomu privržena. Želim da naša suradnja bude dobra, a to svakako žele i drugi europski lideri jer je to inspiracija drugima”, kazao je Pahor.