'Bandić, Esih i Hasanbegović radnike ostavili na cjedilu'

Vijesti 01. velj 201814:02 > 14:07
Ilustracija

Klub zastupnika Lijevog bloka (Radnička fronta, Zagreb je naš, Nova ljevica, Za grad) u četvrtak je na konferenciji za novinare izrazio nezadovoljstvo odlukom zastupnika Gradske skupštine da ne podrže njihov prijedlog za pomoć radnicima i radnicama tvrtki u stečaju te su najavili da će na svaku sjednicu dolaziti s prijedlogom pomoći.

Lijevi blok predlagao je da se Odluci o komunalnoj naknadi dodaju dva nova stavka koja bi omogućila da Grad djelomično oslobodi ili odgodi naplatu komunalne naknade onim tvrtkama u stečaju koje imaju dugove prema radnicima. Tako bi se u stečajnom postupku u slučaju priljeva određenih sredstava (primjerice, od prodaje nekretnina) iz stečajne mase, umjesto za račune za komunalnu naknadu, izdvojilo za radničke plaće.

U obrazloženju prijedloga naveli su kao primjere Diokija čijih 553 radnika potražuje više od 90 milijuna kuna te Kamenskog čijih 829 radnica potražuje više od 40 milijuna kuna.

Katarina Peović Vuković iz Radničke fronte podsjetila je da njihov prijedlog nije prošao jer su Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti, HDZ i Bruna Esih -Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku glasali protiv i suzdržano.

“Kvaziargumentacija gradonačelnikovog obrazloženja je uglavnom pravna i financijska. Oni su zaključili da bi to bilo preskupo za Grad, a zastupnik Tomislav Jonjić (Neovisni za Hrvatsku) rekao je da radnicima neće dati besplatan ručak jer ne postoji takva stvar kao što je besplatan ručak”, kazala je.

Ustvrdila je da se ta “kvaziargumentacija” temelji na pogrešnom čitanju zakona i pravilnika, jer niz sličnih mjera u drugim gradovima – Sisku, Bjelovaru, Krku, pokazuje da je njihova mjera bila ostvariva.

Ako je nešto demagogija, onda je to ovaj saziv od samog početka

“Ovi isti zastupnici koji su nam rekli da smo donijeli demagošku mjeru, izglasavali su promjene imena trgova i ulica i trošili novce na sasvim netranparentan način. Ako je nešto demagogija, onda je to ovaj saziv od samog početka. Nećemo se predati i na svaku sjednicu ćemo dolaziti s prijedlogom pomoći radnicima tvrtki u stečaju”, poručila je Peović Vuković.

Tajnik udruge radnika i bivših radnika Diokija Srđan Perković naveo je da je Dioki u stečaju uplatio 2,2 milijuna kuna komunalne naknade Gradu. “Te iste novce je Grad mogao dopustiti da se isplate radnicima ili pričekati i naplatiti se naknadno za tu istu svotu. Slična stvar je s Kamenskim, koji su uplatili oko 2,9 milijuna komunalne naknade”, istaknuo je.

Naveo je da su radnici Diokija do sada dobili deset posto svojih potraživanja, Kamenskog oko 15 posto, a radnici Gredelja 4,7 posto svojih potraživanja u stečajnom postupku.

Rada Borić (Nova ljevica) kazala je da radnici ne traže oprost dugova, već solidarnost i isplatu njihovo legitimno zarađene plaće koje nisu mjesecima isplaćivane. Ustvrdila je da bi Grad da to omogući, u gubitku bio 0,26 posto.

“Radnici ne traže oprost, već osjetljivost pošto jedna stranka u svom nazivu ima solidarnost, a gradonačelnik je taj koji može odlučiti. Nadamo se da će barem naći neku drugu mjeru potaknut ovim našim prijedlogom i riješiti na korist radnika”, dodala je.

Smatraju da se može napraviti drugačiji redoslijed isplata kada se iz stečajne mase naplaćuju svi vjerovnici. “Radnici su poljednji na isplatama kada se svi namire, a onda se kao solidarno dodjeljuju prostori za udruge i mašine”, kazala je Borić.