"Duboko je nemoralno ako Agrokor toliko plaća savjetnike"

Vijesti 02. velj 201815:00 > 15:00
Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović komentirala je aktualne teme, a osvrnula se tijekom intervjua za HRT i na susret s premijerom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

O čemu ste jučer razgovarali s premijerom i predsjednikom Sabora?

Malo me iznenadio toliki interes javnosti jer je sasvim normalno da se susrećemo redovito. Razgovarali smo vrlo otvoreno o mnogim temema iz unutarnje i vanjske politike i vrlo sam zadovoljna razgovorima. Mi smo svi različite osobe i različito gledamo na stvari, ali svima nama je u u interesu nacionalni interes.

Rotacija veleposlanika?

Nije dobro kad je jedan veleposlanik na jednom mjestu 4 – 5 godina, a kod nas su i puno duže od toga. Još gore je što nemamo velesposlanike u Turskoj, Izraelu, Švicarskoj… Nadam se da ćemo uskro postići dogovor i voljela bih da se diplomacija vrati na one postavke koje su je definirale: domoljublje i profesionalnost. Ono što diplomate treba voditi nisu samo napuci sa Zrinjevca nego želja da učine nešto za svoj narod i državu.

Nabavka vojnih aviona? 

Moj je stav da tu odluku treba donijeti što je moguće prije, jednostavno zato što kasnimo s tom odlukom. Ne kasni ova Vlada, nego prethodne dvije koje nisu imale snage donijeti odluku. Mora se gledati na dugoročno partnerstvo s državom od koje ćemo kupiti avione. Ja i moj ured ne sudjelujemo u izboru zrakoplova. Ministarstvo obrane nam je predočilo ponude koje su dosad dobili. Riječ je o ugooru između dviju vlada. Ne smatram se kompetentnom da ulazim u specifikacije pojedinih zrakoplova i ponuda. Treba izabrati tako da ne bude dvojbi o transparentnosti postupka.

Je li odluka donesena?

Koliko je meni poznato, nije još.

Što vas je ponukalo da pozovete Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskjoj?

Točno je da smo posjet odgodili prije, ali on se priprema već neko vrijeme. Kad smo ga odgodili htjeli smo da se u mirnoj atmosferi bez tenzija razgovara o otvornim pitanjima. Posljednjih dana počeo je eskalirti verbalni rat između Hrvatske i Srbije koji nisam mogla dopustiti. Bilo je najlakše okrenuti glavu i ništa ne raditi, svjesna sam političkog rizika, ali treba biti državnik koji razmišlja što će napraviti za svoj narod. Kad-tad moramo razgovarati, što se tenzije prije smire, bit će lakše razgovarati. Za mene je pitanje svih pitanja potraga za nestalima.

Hoće li biti konkretnih pomaka nakon tog susreta?

I Vučić je rekao da ne očekuje lake razgovore. Idemo razgovarati iskreno i pokušati se približiti rješavanju problema.
Hrvatska i Srbija se razlikuju u pogledima na prošlost, ali moramo se suočiti s posljedicama te prošlosti. Ja ću biti zadovoljna ako dogovorimo tri do pet elemenatana na kojima ćemo odmah početi raditi. Moramo dogovoriti pitanje granice. Nemojmo biti neozbiljni pred svijetom i svojim državljanima.

Je li bilo pritiska iz EU da dođe do ovog susreta?

Apsoluto ne. Razgovaramo o otvorneim pitanjima, nije bilo pritisaka da to moramo odraditi. Velika je potpora tom susretu.

Ministar Krstičević rekao je da očekuje ispriku, očekujete li vi ispriku?

Rekal bih da bih voljela se svaki ministar bavi svojim resorom i ponovila bih da se država vodi razumom, a ne emocijama. O svemu smo razgovarali s premijerom i Ministarstvom vanjskih poslova, o datumima je premijer obaviješten prije nego što je otišao u Davos. Vjerujem da većina i hrvatskog i srpskog naroda su umorni prijeporima iz prošlosti i žele da se krene u bolju budućnost.

Izjava slovenskog predsjednika Pahora da neće pregovarati oko granice?

Kao što znate zagovaram otvoreni dijalog i rješavanje pitanja sa susjedima. Ne vidim izlaz osim razgovora. Nema načina da jedna strana nametne rješenje. Na Sloveniju gledam kao na prijateljsku držvau s kojom imamo dobre odnose, osim po ovom jednom pitanju. Prijedozi koje smo poslali Sloveniji su vrlo dobri. Postoji puno prostora za razgovor i kompromise kojima bi obje strane bile zadovoljne.

Nedavno ste posjetili BiH, činilo se da je organizacija posjeta bila malo kaotična.

Organizacija uključuje neke sigurnosne komponente. Odluku o odlasku u Ahmiće donijela sam davno prije posjeta, ali na mjestima pijeteta želim biti u tišini. Ja ocjenjujem da je posjet bio jako dobar. Držim da smo otvoreno razgovarali, a ono što me posebno ohrabruje su reakcije ljudi na terenu.

Agrokor plaća savjetnike stotine tisuća kuna tjedno

Kad sam to pričitala bila sam šokirana, to treba provjeriti, ako je tako to je duboko nemoralno. Taj iznos je puno veći od onoga koji prosječni hrvatski radnik zaradi u godini.

Ide li Vlada u pravom smjeru?

Vlada je napravila pravi posao, iznimno je bitno nastaviti restrukturiranje Agrokora i otkloniti bilo kakvu mogućnost koruptivnih radnji.

Kako ocjenjujete komunikaciju s premijerom?

Komuniciramo kako kada. Voljela bih da bude snažnija i vjerujem da će nakon sinoćnjeg razgoora i biti snažnija. Moja je dužnost isticati probleme o kojima govore hrvatski građani. Iznimno mi je bitna demografska slika Hrvatske i želim vidjeti kako će Valda reagirati na to. Ovršni zakon je dio toga, držim da su izmjene zakona samo privremene i da treba donijeti novi zakon što je moguće prije. 

Kako ocjenjujete Vladu?

Nije na meni da ocjenjujem rad Vlade, to će raditi Sabor. Držim da smo zajedno pametniji i sposobniji. 

Razmišljate li o drugom madnatu?

Ostale su još dvije godine, može se puno toga promijeniti. Ne želim da mi perspektiva budućih izbora diktira što da radim, želim raditi po svojoj savjesti.