'Skupi lijekovi nisu samo problem Hrvatske'

Vijesti 05. velj 201811:34 > 11:49
N1

Gost N1 studija uživo bio je bivši ministar zdravstva Siniša Varga.

Milijan Brkić kaže kako nema napretka bez suradnje HDZ-a i SDP-a. Što mislite o tome?

HDZ uvijek zaziva koalicije kad su na vlasti, kad su u oporbi onda su vrlo neprincipijelni kritičari. Ja sam uvijek za suradnju, osobito u zdravstvu i dat ću podršku reformskim mjerama koje donose boljitak u zdravstvu.

Najavljuje se naplata svakog odlaska liječniku za pacijente koji nemaju dopunsko osiguranje.

Svrha prikupljanja novca kroz dopunsko je regulacija protoka pacijenata, a ne prikupljanja novca. Participacija je regulirana zakonom, donsen je još 2013. i tad je određeno da se participacija uvijek plaća. Dosad se to primjenjivalo samo u stomatoloiji i ginekologiji, a ne u pedijatriji i općoj medicini. Sada će navodno ti novci ostajati u ordinacijama, dosad su vraćani u HZZO. Nepotrebno slanje pacijenata bolnicama šteti zdravstvenom sustavu i pacijentu. Što više pacijenti budu zadržavni u obiteljskoj medicini, to bolje.

Dug zdravstva je oko osam milijardi kuna. Ministar prebacuje odgovornost na bivšu vladu, na vas. 

Financijska kriza je učinila svoje. Kod promjene vlasti 2011. bila je slična situacija. Donesen je zakon koji je nametnuo obvezu plaćanja u roku 60 dana i eksplodirali su dugovi. Ukupni dug je ostao isti, kako ministar Kujundžić točno govori. Tko liječi taj i troši. Smanjen je dug prema dobavljačima. 2016. je obustavljeno plaćanje prema dobavljačima, a nitko ne zna zašto, ni gdje su novci. Kujundžić je uspio donekle racionalizirati sustav, ali dugoročno troškovi rastu i liječenje je sve zahtjevnije zbog starosti populacije i više kroničnih bolesti. Treba pacijentima omogućiti nove lijekove i tretmane. 

Ministar nije baš decidiran oko toga kako će se smanjiti dug u zdravstvu. U kojem će smjeru ići ta reforma? Imate li dojam da on ima ideju i ima li podršku?

Kao zastupnik sam pitao ministra s kojim dijelovima strategije razvitka zdravstva do 2020. se slaže. Nisam dobio odgovor. Koliko vidim iz medija, on nema ideju za rješenje problema, a strategiju ignorira. To smatram neprihvatljivim. Vidimo koliko se lome koplja oko strategije obrazovanja. Strateški dokument je okosnica svega što radimo u zdravstvu. Veliki projekt svjetske banke za unaprjeđenje zdravstva baziran je na toj strategiji.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore kako nijedan ministar iz političke sfere neće provesti reformu

Teško mi je komentirati jer nisam čuo izjavu. Imamo legalno izabranu većinu u Saboru koja mandataru daje pravo da sazove Vladu. Zazivanje nepolitičkih kandidata često se pokazalo kao izrazito negativo. Za demokratske sam trednove jer demokracija nema alternative.

Kujundžić onda nema poličku potporu?

Svi sustavi zdravstva u svijetu traže stalnu reformu. Nove bolesti, starenje stanovništva, malo novorođene djece…To je kao veslanje uzvodno, ako stalno veslate, ostajete u mjestu, ako se prepustite, krećete nazad.

Novi skupi lijekovi?

Nije to problem samo Hrvatske. I francuski ministar zdravstva je govorio da će Republika bankrotirati zbog liječenja hepatitisa. Nije uvijek rješenje samo baciti hrpu novaca, treba odbacivati stare lijekove kako dolaze novi. HZZO-u fali kadrova, informatičkih stručnjaka… Oni u roku dvije i pol godine uvode nove lijekove na listu, a to je predugo. Po pitanju novih lijekova poput spinraze bilo je velikog utjecaja farmaceutske industrije i nije sve tako crno-bijelo kako se prikazuje u medijima. Trenutno je u proceduri zakonski prijedlog o fondu za zdravlje koji bi riješio transparentno financiranje udruga koje rade s pacijentima. Za puno stvri koje udruge prigovaraju radu Minsitarstva našli smo rješenje, ali i pitanje financiranja lijekova kojih nema na našem tržištu.

Hrvatska je u godinu dana pala na 26. mjesto po europskom zdravstvenom indeksu.

Kada je Hrvatska 2016. naglo narasla na 16. mjesto, smatrali smo da je prepoznat veliki pomak koji smo napravili. Prepolovili smo liste čekanja, stavili 30 novih lijekova na liste HZZO-a i po prvi put bili zemlja bez percepcije korupcije u zdravstvu. Ne mogu reći da smo se proslavili ishodima liječenjima, obolijevamo jednako kao i drugi Europljani, ali češće umiremo, a ne bismo smjeli. Ministar je navodno proveo spajanje bolnica u Vinkovcima i Vukovaru i čekamo sada da vidimo rezultat. Ne može se to vidjeti preko noći, mora proći proces. Ali potrebne su nam dublje reforme i mora postojati politički konsenzus da se one provedu. Kada pacijetni preuzemu svoj dio odgovornosti, i svi ostali svoj, bit ćemo na putu da stvorimo dugoročno održiv sustav zdravstva.

Ravnatelj dječje bolnice u Klaićevoj mora otići jer ne udovoljava zahtjevima natječaja, što kažete o tome?

Mogu dati usporedbu, u susjednoj BiH ne možete biti ravnatelj bilo čega u zdravstvu bez da ste educirani o upravljanju u zdravstvu. Docentura nije garancija da se može upravljati bolnicom li bilo čime u zdravstvu, to moramo reći. Za upravljanje se mora biti menadžer, a napredak u znanstvenoj karijeri nema veze s upravljanjem u zdravstvu.