"Gradonačelnik bi se trebao ispričati zbog gay slikovnice"

Vijesti 05. velj 201813:00 > 13:06
N1

Ivana Milas Klarić, bivša pravobraniteljica za djecu, komentirala je u emisiji N1 studio uživo spaljivanje slikovnice na dječjem karnevalu u Kaštelima. Riječ je o slikovnici "Moja dugina obitelj", a 'kriva je' jer pokazuje obitelji s dvije mame i dva tate.

“To ne čudi. Nedopustivo je i nije dobro, poruke koje šalje taj događaj su diskriminatorne, poruke netolerancije i širenja mržnje, ali to ne čudi. Ne čudi jer ako se pogleda zadnjih godina postupanje vladajućih i kolebanje oko LGBT osoba, nasilja u obitelji, ratifikaciji Istanbulske konvencije, onda ovakvo postupanje nažalost ne čudi”, kazala je Milas Klarić i dodala kako misli da neće biti moguće sankcioniranje spaljivanja slikovnice.

“Možda sankcioniranje nije ni potrebno jer je ipak riječ o karnevalu. Žalosno je što je riječ o dječjem karnevalu, namjenjenom mlađim osnovnoškolcima i vrtićkoj dobi”, kazala je Milas Klarić i dodala da bi se organizatori i gradonačelnik Kaštela trebali ispričati.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za N1 je ranije danas komentirala spaljivanje slikovnice na dječjem karnevalu u Kaštelima. “Doista je krajnje vrijeme da konačno izgradimo otvoreno i tolerantno društvo. Ne moramo se u svemu slagati, ali djecu ne smijemo ovakvim primjerima učiti da je mržnja, isključivost ili paljenje knjiga rješenje’, komentirala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

I pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević ranije danas komentirala je za N1 spaljivanje slikovnice. “Ovo je još jedan u nizu slučajeva u kojima odrasli djeci pružaju vrlo loš primjer, i kad je riječ o odnosu prema različitostima i kad je riječ o odnosu prema knjigama. Umjesto da ih uče prihvaćanju i poštovanju različitosti i toleranciji, oni im krajnje neodgovorno pružaju poticaj za nesnošljivost i nasilje, ne razmišljajući o tome kako će se to odraziti na njihov budući razvoj i ponašanje”, kazala je Pirnat Dragičević i dodala kako je to još jedna potvrda “da nam u školi trebaju i građanski i zdravstveni odgoj, i to ne kao izborni već obvezni sadržaji”.

Podsjetimo, slikovnica s dvije mame i dva tate našla se na lomači na dječjem karnevalu u Kaštelima.

“Da bi shvatili što su i kakva su Kaštela, prilažem vam slike s dječijh kaštelanskih maškara u kojemu su organizatori ispred nekoliko stotina roditelja i djece zapalili slikovnicu s dvije mame i dva tate”, napisao je jedan Kaštelanin na Facebooku