"Nikad ne bismo mijenjali Veljka Marića za kapetana Dragana"

Vijesti 09. velj 201520:12 > 20:40
N1

Gosti Pressinga s Dubravkom Merlićem bili su Marijana Marić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji je, između ostalog, komentirao slučaj hrvatskog branitelja Veljka Marića koji je godinama zatočen u srpskom zatvoru, a koji N1 televizija sustavno prati.

“Krivični zakon u Srbiji i hrvatski Kazneni zakon imaju slične odredbe, ali u Srbiji je donesen poseban Zakon gdje je uvedeno kvazi-univerzalno načelo. Postoji univerzalno načelo prema kojem svaka država može teretiti za ratne zločine, ali u svim zemljama se ono provodi samo ako je ta osoba dostupna.

Srbija je uvela jednu vrstu mini-Haaga i to je neprihvatljivo”, kazao je Orsat Miljenić te dodao da niti jedna država na svijetu nema takav zakon.

“Bilo bi bolje da se taj zakon što prije povuče i to se mora dogodaiti. Osobno na tome inzistiram odtkad sam postao ministar”, kazao je Miljenić te dodao da je on, kad god je mogao, tražio da se taj zakon povuče.

Dodao je da nam svima treba biti u interesu pitanje ratnih zločina, ali da se to u praksi može dovesti u pitanje.

Je li promjena vlasti onemogućila postizanje sporazuma o toj temi, Miljenić kaže da se ne radi o slučaju koji će nestati te da pregovore treba nastaviti.

“Nitko neće ostati nekažnjen”

“Mi smo dužni žrtvama omogućiti procesuiranje onih koji su to skrivili. Nitko neće ostati nekažnjen”, kaže Miljenić te dodaje da misli da Hrvatska nikada nije imala slučaj kao što je slučaj Veljka Marića.

“Cilj srpskog zakona je bio pokušaj stvaranja jugoslavenskog prostora kroz kazneno pravo – imate jedan centar koji sudi svima. To je za nas neprihvatljivo i to neće ostati”, kazao je ministar pravosuđe.

Komentirajući Zakon o ništetnosti koji je donijela HDZ-ova vlada u vrijeme premijerke Jadranke Kosor, kazao je da je po njemu taj zakon irelevantan. Smatra da taj zakon niti ne otežava situaciju, niti je olakšava, već da se radi o zakonu koji je neutralan.

“Mogli bi izvući neke konzekvence tog zakona u slučaju Veljka Marića. Ja nikada ne bih postupio po zahtjevu JNA”, zaključuje. “Ono što mi tražimo je izdržavanje kazne u Hrvatskoj i ustupanje postupka hrvatskom pravosuđu. Apsurd je da mi ne dobijemo ustup tog predmeta i da se on ne vodi u Hrvatskoj”, dodaje ministar Miljenić.

Bi li Veljko Marić bio u Hrvatskoj da Vlada Jadranke Kosor nije donijela Zakon o ništetnosti pravnih akata?

Mislim da ne

Jeste li spremni u Sabor uputiti zahtjev za poništenjem Zakona o ništetnosti?

Ne

Biste  li pristali ustupiti Srbiji slučaj “kapetana Dragana” za slučaj Veljka Marića?

Ne, Mi ćemo suditi Draganu u Hrvatskoj, a Marić će kad-tad završiti u Hrvatskoj

Bi li bilo pametnije da smo u dogovoru sa Srbijom obostrano povukli tužbe za genocid?

Ne

Treba li zakonom zabraniti samovoljni odlazak hrvatskih građana na inozemna ratišta?

Ne

Marijana Marić: Država nije dovoljno učinila

U emisiju se uključila iz Grubišnog polja i supruga Veljka Marića, Marijana Marić, koja je kazala da je supruga posljednji put vidjela u subotu te da misli da se on osjeća dobro.

“Događaji u Hrvatskoj daju mu nadu da će uskoro biti u Hrvatskoj”, kazala je Marijana Marić te je objasnila da je Marić uhićen na osnovu sumnje da je počinio ratni zločin na području Grubišnog polja.

“On je uhićen 18. travnja 2010. godine i nije postojala nikakva potjernica za njim. Bez obzira na vlast, smatram da nijedna vlast se nije dovoljno zauzela da se moj suprug vrati u Hrvatsku. Nisu smjeli dopsutiti da on tamo završi”, kazala je te dodala da je očekivala da će Hrvatska tražiti izručenje Marića Hrvatskoj i da mu se tamo i sudi.

“Hrvatska je tražila izručenje kada je suđenje u Beogradu već počelo. Tako smo se vrtili u krug sve do presude, a poslije smo tražili izdržavanje kazne u Hrvatskoj, ali se ni to nije dogodilo”, dodala je Marijana Marić te ponovila da je država trebala reagirati čim je Marić uhićen.

Objasnila je da Hrvatska pomagala u plaćanju odvjetničkih troškova dok je trajao sami proces te je dodala da joj je Ministarstvo branitelja nekoliko puta financijski pomoglo.

N1

“Vratit ćemo Veljka Marića u Hrvatsku”

Upitala je ministra Miljenića koji će biti konkretan potez pravosuđa u Hrvatskoj u slučaju Veljka Marića.

“Marić je prvenstveno hrvatski državljanin i naša je dužnost da mu omogućimo izdržavanje kazne u Hrvatskoj. U prosincu sam tražio od našeg veleposlanika da intenzivira razgovor o tome, radimo neke stvari o kojima ne mogu govoriti. Na žalost, na moju posljednju inicijativu još nije stigao odgovor”, odgovorio je Miljenić na pitanje supruge Veljka Marića.

Rekao da je problem u tome što Veljka Marića ne možemo fizički dovesti u Hrvatsku. “Ne mogu vam reći da će se to dogoditi sutra, ali to će se dogoditi. Mi jesmo u jednoj diplomatskoj sferi i moramo se kretati u okviru toga”, dodao je Miljenić.

“Srbija nas je ucijenila”

U Srbiji je otvorena druga istraga protiv Marića.

“Srbija traži da Hrvatska dostavi izjave i dokumente, a Hrvatska dosad to nije napravila i to je problem. Srbija neće odustati od te ostrage, a istraga stoji dvije godine na mjestu”, objasnila je Marijana Marić i dodala da je tu kao problem pojavio Zakon o ništetnosti.

“Zbog tog zakona Srbija ne može dobiti dokumente i svjedočenja, on štiti branitelje na području Hrvatske, ali Veljku u ovom trenutku taj zakon šteti i dok je taj zakon na snazi, ne vjerujem da će se Veljko vratiti u Hrvatsku”, rekla je.

“Mi smo na neki način ucijenjeni, ako u ovom slučaju pristanemo na njihove zahtjeve, mi otvaramo jedan beskonačan proces. Ovdje imamo jednu individualnu sudbinu, koja je grozna i koja se našla između dviju država. Da pristanem postupati po optužnicama JNA i na to da njihovo pravosuđe može raditi što god hoće i gdje hoće – to neću napraviti”, komentirao je Miljenić.

Supruga Veljka Marića upitala je Miljenića zašto onda nitko nije reagirao 2010. godine, kada je Marić uhićen.

“Da se možemo vratiti u 2010…. to su radili neki drugi ljudi, to morate njih pitati. Zašto je to bilo tako, ja zaista ne znam. Ja se slažem da se trebalo napraviti drugačije, ali mi smo sada u situaciji u kojoj se moramo pokušati izvući iz situacije ovakve kakva jest”, odgovorio joj je.

Napokon je potvrđeno da je “Oluja” bila čista

“Hrvatska sudi Glavašu, on je osuđen pred Hrvatskim sudom, suđenje ide ispočetka i to pokazuje jasan stav države prema zločinu”, rekao je Miljen na upit koja je razlika između slučaja Šešelj u Srbiji i slučaja Glavaš u Hrvatskoj.

Komentirao je i presudu za tužbe za genocid i rekao da vjeruje da su ljudi koji su odlučivali donijeli najbolju moguću odluku. “Počnimo od toga da su svi u svoje vrijeme radili najbolje. Mi prvi put imamo dokument koji kaže da je nad Hrvatskom izvršena agresija i da je sve orkestrirano u Beogradu. Presuda kaže da je bilo zločina u Oluji, ali Oluja je čista. Normalno da smo išli osloboditi zemlju i to je ovom presudom potvrđeno”, rekao je.

Dodao je da smatra da je sud pogriješio i da ne može prihvatiti da više od 12.000 žrtava nije dovoljno za genocid. “Ali kada gledamo što smo mogli postići, a što smo postigli, trebamo biti zadovoljni”.