Koje bi ovlasti ubuduće mogli imati 'gradski policajci'?

Vijesti 09. velj 201814:52 > 14:59
Goran Stanzl/PIXSELL

Oproba, a i dobar dio javnosti, na nož je dočekao prijedlog novog zakona o komunalnom gospodarstvu tvrdeći da komunalnim redarima daje policijske ovlasti i da su oni oružana sila lokalnih moćnika.

Novim zakonom se komunalnim redarima daju mnogo šire ovlasti nego ih imaju po dosadašnjem. Komunalni redari će po prijedlogu izmjena zakona imati pravo od građana tražiti osobne isprave ne bi li utvrdili njihov identitet. Po dosadašnjem zakonu su morali pozvati policiju ako su željeli nekoga legitimirati, piše Dnevnik.hr.

Prema novom zakonu, moći će ući na okućnicu i dvorište zgrade ili kuće, poljoprivredna i druga zemljišta i pregledati ih, a pri tome će čak moći narediti vlasniku ili korisniku tih prostora da ukloni drveće, raslinje, životinje ako mu smetaju pri obavljanju pregleda. Komunalni redari moći će uzimati i izjave radi pribavljanja dokaza i utvrđivanja činjenica, a dokaze će smjeti prikupljati fotografiranjem i snimanjem kamerom.

Utvrdi li prekršaj, komunalni redar može građanima ili pravnim osobama narediti otklanjanje nepravilnosti, a može i propisati kazne protiv kojih se možete žaliti, ali žalba ne odgađa njihovo izvršenje.

Prema prijedlogu zakona komunalni redar mora imati najmanje srednju stručnu spremu, mora imati službenu iskaznicu i službenu odoru koje u cijeloj Hrvatskoj neće izgledati jednako jer izgled odore i isdkaznice propisuje svaka lokalna zajednica za sebe, piše Dnevnik.hr