Komisija ne kaže tko je u pravu u sporu Hrvatske i Slovenije

Vijesti 14. velj 201815:34 > 15:38
N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković susreo se u Bruxellesu s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Nakon susreta, Plenković i Juncker održali s europskim povjerenikom Nevenom Mimicom zajedničku konferenciju za medije. 

“Hrvatska je za mene zemlja prema kojoj nisam neutralan. Pratio sam Hrvatsku mnoge godine i sve teške korake kroz koje je morala proći. Tko bi prije 30 godina zamislio da će se Hrvatska pridružiti EU-u. Doista je primjer korektnog ponašanja otkad je ušla u EU i svojim postignućima je pokazala da ozbiljno uzima svoje obveze prema EU-u. Među njima moramo spmenuti i unutarnja postignuća što se tiče proračuna, ekonomije… Danas je uzor za mnoge druge zemlje i to pozdravljam. Sastali smo se s Komisijom i razgovarali o temama sljedećeg Europskog vijeća. Počinjemo pripremati predsjedništvo Hrvatske od 2020. i za to su potrebne duge pripreme. Hrvatska vlada je počela s pripremama”, rekao je Juncker.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je Hrvatska imala prigodu iskazati inicijalne stavove i raspraviti novi prijedlog strategije proširenja na istok, kao i dotaknuti se tema koje su relevantne za Hrvatsku.  

“To je naša ambicija da se pridružimo Schengenu i eurozoni, to su dva velika projekta i pokušat ćemo ostvariti naše strateške ciljeve, da Hrvatska bude dio unutarnjeg kruga država članica. To je naša jasna ambicija i imamo potporu Europske komisije. Glavni projekt nam ostaje Pelješki most i dobro je da ga je prošlog tjedna spomenuo i Jean-Claude Juncker. Govorili smo i o odnosima u susjedstvu i ulozi Hrvatske koja može pomoći državama susjedstva da ispune ciljeve i približe se članstvu u EU-u.” 

“Hrvatska želi da, uoči našeg predsjedanja EU-om, pregovori o višegodišnjem financijskom okviru budu završeni, da se koncentriramo na pitanja rasta i unutarnje sigurnosti. Bit će to 20 godina od zagrebačkog susreta na vrhu i to je dobra prigoda da se da impuls susjednim zemljama”, rekao je Plenković.

Europski povjerenik Neven Mimica rekao je kako ima dojam da se hrvatski program članstva u Eu poklapa s programom EK da stvori prosperitetnu Europu.

“Mogu očekivati da će Hrvatska u raspravama koje se tiču EU-a, igrati važnu ulogu i doprinositi ciljevima programa. Najnoviji dodatak obitelji EU nije samo u toj ulozi već u tome vidim i veliku priliku za samu Hrvatsku, da doprinse europskom programu na konstruktivan način”, rekao je Mimica. 

Arbitraža sa Slovenijom

Na pitanje ima li pomaka po pitanju arbirtraže između Slovenije i Hrvatske, te kada se ti pomaci mogu očekivati, Juncker je rekao da je uvijek vrlo oprezan, osobito kada govori o tom pitanju.  

“Doista smatram da neriješena granična pitanja moiraju biti riješena prije nego nove članice mogu pristupiti. Zapadni Europljani ne razumiju baš situaciju u vašoj regiji, a često ne razumiju ni ljudi koji žive u regiji. Što se tiče spora, Komisija je tu da pomogne. Ne govorimo da je u pravu Slovenija, ni da je u pravu Hrvatska, mi želimo pomoći”, rekao je Juncker.

Hrvatski premijer ponovio je kako je jasan stav Hrvatske da je spremna na pronalaženje rješenja. 

“Znate i sami da je Hrvatska izašla iz arbitražnog procesa i računati na opciju da bismo mogli prihvatiti presudu, nije realno. Smatramo da je naš prijedlog odličan temelj za postizanje dogovora koji bi mogao zadovoljiti i Hrvatsku i Sloveniju. Nije dobro poduzimati jednostrane korake, a najgore je kad se problem između država prenosi na naše građane. Referiram se na kazne za ribare. Ne osjećam se ugodno da se nalazimo u takvoj situaciji. Pozivam Cerara da sjednemo za stol i pokušamo naći rješenje koje će biti dobro i za Hrvatsku i za Sloveniju. Obje zemlje imaju važnijih pitanja i problema”, rekao je Plenković.

Odgovarajući na pitanja o posjetu Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Juncker je rekao kako mu je drago vidjeti da zemlje u regiji jačaju svoje odnose. Hrvatski premijer istaknuo je da je pozicija hrvatske Vlade jasna: Žele riješiti sva otvorena pitanja sa susjedima, gajiti dobrosusjedske odnose i pomoći im na putu prema EU-u. 

“Sve teme smo stavili na stol i našli metodologiju kako da o njima razgovaramo. Postoji napor da riješimo sve što je otvoreno i nije adekvatno uređeno zadnjih godina”, rekao je Plenković.

Što se tiče Agrokora, premijer je rekao kako je sutra Saborski odbor pa “ćemo nakon toga razmatrati ovu temu”.