Situacija je problematična, no snijeg neće slomiti Gorane

Vijesti 23. velj 201809:14 > 09:24
N1

U Novom danu gostovao je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

Nakon što su jučer na područje Delnica stigli vojnici koji su angažirani na raščišćavanju snijega i na opskrbi stanovništva hranom i lijekovima, Knežević kaže da bi danas trebali stići i strojevi: “Čuo sam se s Turalijom (zapovjednik HV-a, op.a), dogovorili smo aktivnosti oko potrebe da nam pomognu. Iz Karlovca dolaze strojevi koji će pomoći u raščićavanju snijega, a ljudi su već ovdje. Pokušat ćemo očistiti prilaze, da djeca ne hodaju po cesti uz šlepere, da hodaju pješačkim hodnikom.”

Kako javlja naša reporterka Mirela Bačić, danas u 16 sati u Delnice stiže i ministar obrane Damir Krstičević.

 “Snijeg neprestano pada od prošle noći, ne bih rekao da je situacija kaotična, ali je problematična. Osigurano je elementarno funkcioniranje grada, prohodnost je osigurana do opskrbnih centara”, dodaje.

Jučer su HGSS-ovci spašavali stanovnike nekih snijegom zametenih sela. Knežević kaže da su to područja koja spadaju pod druge jedinice lokalne samouprave.

Na pitanje zašto strojevi stižu tek danas, odgovara: “Ne mogu reći zašto se šalju tek jutros, kontaktirao sam jučer Krizni stožer, situacija na području grada nije bila takva da je bio potreban angažman vojske.”

Kako bi grad bio prohadan, konstantno se kamionima odvozi snijeg. Čišćenje i odvoz snijega na dnevnoj bazi grad koštaju oko 55 tisuća kuna.

Ako se nastavi ovakvo vrijeme, Knežević upozorava da će to biti veliki financijski udar na gradsku blagajnu.

“To sigurno nećemo moći podnijeti, ovaj snijeg neće slomiti Gorane, ali će definitivno slomiti naš proračun”, kaže Knežević.

“Bojim se da ćemo premašiti iznos iz 2012. i 2013. kada je ukupan trošak čišćenja bio 13 milijuna kuna, i onda još jedan milijun kuna za sanaciju, a to je jedna petina našeg proračuna”, kaže Knežević.