Mijenja se Zakon o subvencioniranju stambenih kredita

Vijesti 01. ožu 201810:07 > 10:11
Ilustracija

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja krenulo je u izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita s ciljem poboljšanja postojećih zakonskih rješenja.

Prema dosadašnjim zakonskim odredbama, država je subvencionirala polovicu mjesečnih rata u prve četiri godine otplate kredita. 

Subvencija je omogućena građanima do 45 godina koji u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu, ali je prodaju radi kupnje veće. U prvoj godini odobreno je 2325 zahtjeva za subvenciju, a država će ove godine korisnicima kredita isplatiti iznos od 41 milijun kuna.

Prema predloženim izmjenama, razdoblje subvencije produžilo bi se s četiri na pet godina, ali država više ne bi svima plaćala polovicu rate kao do sada, nego bi subvencija ovisila o indeksu razvijenosti grada ili općine u kojima se nalaze stan ili kuća što se kupuju.

Konkretni postoci subvencija još nisu utvrđeni, ali može se očekivati da će za najrazvijenije gradove stupanj subvencije biti osjetno niži od 50 posto te da će stanovnicima nerazvijenih krajeva država pokrivati puno više od polovice kreditne rate, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.