Tko je tajanstveni Hrvat koji je utajio 10 milijuna dolara?

Vijesti 11. velj 201519:01 > 19:13
N1

Procjena ministarstva financija da Hrvati imaju oko 200 milijuna eura štednje u Švicarskoj. Tko su vlasnik restorana, filmski producent, nogometaš, teniski djelatnik, poduzetnik i svi ostali iz Hrvatske koji u švicarskoj podružnici banke HSBC drže preko 30 milijuna dolara, pokušat će utvrditi Porezna uprava i Ured za sprečavanje pranja novca.

Moguće da se radilo i o utaji poreza ili pak o prljavom novcu. No, otkriti imena neće biti lako budući da Švicarska ne odaje imena svojih štediša.

Prema ugovoru Švicarske i Europske unije, Švicarci ne otkrivaju imena svojih štediša, ali uplaćuju svim članicama EU dio poreza koji prikupe od kamata. Tako je prošle godine Hrvatskoj uplaćeno oko milijun švicarskih franaka. Osim Švicarske, to rade i Lihtenštajn, Monako, Andora i San Marino.

Vidjet će se hoće li EU poduzimati daljnje korake da se dođe do konkretnih imena. A Hrvatska će postupati kao i ostale zemlje EU i dobiti imena, ako dobiju i ostale zemlje. Drugi mehanizam koji je također već aktiviran je da se do podataka dođe putem Ureda za sprečavanje pranja novca.

Treba utvrditi je li na računima prljavi novac i je li utajen porez. Da ti računi nisu čisti, barem onaj na kojem je najviši iznos od 11 milijuna dolara, uvjeren je bivši ministar financija Slavko Linić.

Linić objašnjava da ovakve transakcije upućuju i na moguće financiranje terorizma. Zato policija može doći do podataka, a banke ih ne mogu skrivati. Bankarsku tajnu treba čuvati, dodaje Linić, ali ako je i najmanja prevara u pitanju to treba razotkriti.