U Lici vojska čisti snijeg, kod Karlovca dižu 'box barijere'

Vijesti 03. ožu 201819:50 > 19:58
Ilustracija

Pripadnici Oružanih snaga RH u subotu su od jutarnjih sati pomagali otklanjati posljedice snježnog nevremena na nekoliko lokacija u Lici i u Gorskom Kotaru, a najviše posla bilo je u Delnicama.

Na čišćenju snijega na nerazvrstanim prometnicama između Jošana i Udbine od jutra je bilo angažirano šest pripadnika s dva radna stroja te u Gračacu osam pripadnika s tri radna stroja.

 Osim toga, šest pripadnika s tri stroja bilo je angažirano i u Donjem Lapcu, dok je i danas najveći broj pripadnika OS RH, njih 45 s dva radna stroja i dva samoistovarivača, bilo na području Delnicama gdje su bili angažirani na čišćenju i odvozu snijega s hangara i oko tvrtke “Palfinger”. Nakon toga je šest pripadnika OS RH s dva samoistovarivača i jednim utovarivačem u Delnicama nastavilo s čišćenjem i odvozom snijega iz grada, izvijestili su iz MORH-a.

Pripadnici Oružanih snaga RH s radnim strojevima i vozilima angažirani su od četvrtka, 22. veljače na otklanjanju posljedica snježnog nevremena gdje je prema procjenama nadležnih civilnih institucija to najpotrebnije i sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića.

Box barijere postavljene kod Karlovca

Hrvatske vode počele su sa zaštitnim mjerama obrane od poplava na području Karlovca, zbog mogućeg naglog topljenja snijega i izlijevanja Kupe i Korane. Na početku radova bio je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je rekao da će to biti privremeno rješenje, a da je projekt gradnje sustava trajne obrane od poplava za Karlovac uvršten u strateške projekte Vlade.

U naseljima Logorište i Mala Švarča postavljene su tzv. box barijere. Riječ je o montažnim elementima koji se pune pijeskom, šljunkom ili zemljom, dimenzija 1m x 1m x 1m. Slažu se poput lego kockica, a visina može biti i do dva, tri metra. Na području Karlovca planira se postaviti 5-6 km barijera. Stožeri za zaštitu i spašavanje Karlovca i Ogulina prate stanje. Svi vodostaji u Hrvatskoj su niski i trenutačno u domeni malih voda, ističu u Hrvatskim vodama.

Slične prepreke postavljat će se i u Ogulinu za obranu od izlijevanja Gornje Dobre na ulice Ogulina. Takvo je rješenje direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković nazvao ‘neprobojnim sustavom obrane’, javlja HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.