"Premijer voli da odluke donosi netko drugi"

Vijesti 05. ožu 201810:43 > 10:45
N1

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš je tijekom gostovanja u emisiji N1 studio uživo komentirala dosad najdužu raspravu u Saboru oko izmjene Poslovnika, rezultate CRO demoskopa i prijedlog opoziva minstrice Martine Dalić.

O dugoj noći u Saboru i Poslovniku

“Bila je to neobična i povijesna noć kada je Sabor zasjedao cijelu noć, a nije bilo ratno stanje. Da sam znala da će biti tako duga noć napravila bih pauzu. Taj dan su na dnevnom redu bila dva zakona i znali smo da će rasprava biti duga. Izmjene Poslovnika koje su bile predviđene smanjuju manevarski prostor zastupnika. Vladajući se oko toga ne zabrinjavaju, mi smo molili da se rasprava ne stavlja kasno nego tek drugi dan. No, vladajući su odlučili pokazati svoju moć i stvar se dovela do apsurda. Ja sam saborska zastupnica i moj alat je moja riječ. To vam je tako kada većina nameće svoje stavove. Ta noć je bila pokazatelj da se stvar može dovesti do apsurda.

Bio je prijedlog da se stanke uvedu od 15 do 16 sati, ja sam se šalila da neka budu od 21 do 22 sata. Smisao stanke je da ukažete na neku situaciju oko koje se raspravlja van saborske rasprave. Predsjednik Sabora Reiner je u jednom trenutku rekao da su zastupnici nepripremljeni, da imaju puno replika. Mene je to nerviralo, ja sam jedna od onih koja ne ide u raspravu bez da se ne pripremim. Vladajući nisu zadovoljni kako se diskutira i radi, imaju zamišljen fotorobot kako bi trebalo izgledati. Dobijete osjećaj da mi njih nerviramo ako nešto pitamo, ako se dobro pripremimo, ako stavljamo na svjetlo pozornice one koji one ne žele staviti. Ne možete doći sa sjekirom i nešto presjeći, tako nećete ništa promijeniti. U Saboru će sjediti različiti ljudi, različitog obrazovanja, to je smisao demokracije. Nećete izmjenom Poslovnika utjecati da će netko drugačije govoriti, upravno suprotno, dobit ćete revolt. Ako netko ide raditi nered, nećete ga riješiti novim neredom. Da su rekli prekidamo raspravu i ona se nastavlja od pola 10 ujutro bili bi gotovi do podne…”

O CRO demoskopu 

“Problem je što premijer čvrsto žmiri i misli da će se problem riješiti sam od sebe. Građane treba slušati i CRO demoskop se treba iščitati kao poruku. Agrokorom se bavimo 11 mjeseci, pod tim kišobranom su zasjenjene druge stvari. Broj stradalih na cesti je povećan u odnosu na 2016. godinu, trebamo nešto poduzeti, tak podatak i niz drugih su u sjeni Agrokora. Upozoravalo se na niz stvari kada je izglasan lex Agrokor. Naš premijer ne ide proaktivno već kada problem naraste onda ga on rješava”

O opozivu ministrice Dalić

“Mi smo u oporbi vrlo različiti svjetonazorski ali postoje stvari oko kojih se možemo dogovoriti. Kad je pokrenuta tema ministrice Dalić bila sam zastupala mišljenje da je veća odgovornost Vlade i premijera, ali većina je bila za opoziv Dalić. Mi u GLAS-u smo znali da nećemo moći smijeniti Murganić ali smo htjeli maknuti zakon iz procedure i u tome smo uspjeli. Trebamo znati koji je smisao opoziva Dalić, raspravljali smo, mi većinu ruku nemamo. Bit će dovoljno potpisa, u srijedu će biti završni dogovor.”

O odluci Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režimama

“Kada dobijete priliku da budete premijer morate donositi odluku, morate kao premijer imati odgovornost. Hrvatska je dostigla neke norme i te norme ispitujemo i to je loše. Premijer voli da odluke donosi netko drugi. Taj period 2. svjetskog rata je ostavio traume, na ovaj način uvodimo mlade ljude nazad. To ne smijemo činiti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.