Hrvati su najisplativiji strani radnici u Njemačkoj

Vijesti 07. ožu 201808:24 > 08:27
REUTERS

Prema najnovijim statistikama njemačke Savezne agencije za rad (BA), njihovog mnogo uspješnijeg ekvivalenta Zavodu za zapošljavanje, državljani Hrvatske za njemačku ekonomiju predstavljaju neupitan dobitak, zapravo su najvjerojatnije najisplativiji strani radnici u najmoćnijoj europskoj državi.

Kod BA-a je registrirano 164.216 hrvatskih građana, a podaci pokazuju da se u protekle četiri godine dogodio velik rast useljavanja iz Hrvatske, te da je 2014. bilo registrirano oko 80 tisuća hrvatskih radnika.
Stopa nezaposlenosti među hrvatskim državljanima u Njemačkoj je 5,6 posto, što je na istom nivou kao i stopa nezaposlenosti Nijemaca (5,6 posto), ali mnogo niže u odnosu na useljenike iz drugih država, čija je prosječna stopa nezaposlenosti 14 posto.
U odnosu na ukupan broj hrvatskih državljana u Njemačkoj, njih 59 posto je zaposleno, što je opet u okviru statističke pogreške u odnosu na zaposlenost Nijemaca, koja iznosi 61 posto. Hrvati su i u toj kategoriji daleko iznad prosjeka zaposlenosti stranih državljana u Njemačkoj, koja iznosi 41 posto.
Kada je pak riječ o socijalnim uslugama koje nudi njemačka država, na koje imaju prava i hrvatski useljenici, oni ih koriste u iznosu od 5,6 posto, što je manje od Nijemaca (6,9 posto), a još zanimljivije je da od Hrvata socijalna davanja manje koriste samo Mađari sa 4,3 posto. Među izbjeglicama, njih 64 posto koristi socijalne usluge njemačke države, a prosjek je veći i za građane iz ostalih članica Europske unije, iznad 10 posto.
Hrvati koji su se odselili u Njemačku prema ovim podacima predstavljaju velik dobitak za tamošnju ekonomiju, s obzirom na to da među njima vlada niska nezaposlenost, da su po kriteriju zaposlenosti daleko iznad prosjeka drugih useljenika i da su među onima koji najmanje koriste socijalne usluge njemačke države, piše Index.