Oporba ima potpise, ali taktizira oko opoziva Martine Dalić

Vijesti 07. ožu 201808:20 > 08:34
N1

U skladu s prošlotjednim najavama Mostova Nikole Grmoje, oporba bi danas trebala predati potpise za opoziv ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, no čini se da to ipak neće danas i provesti u djelo. Naime, potrebne potpise imaju, tvrde u oporbi, doznaje N1, ali će, kažu, taktički procijeniti kad će predati zahtjev.

Oporba je prikupila 32 potpisa, neslužbeno doznaje N1, a predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk najavio je u utorak da “ne može tvrditi da niti hoće, niti da neće danas predati potpise“. “Sad ćemo igrati šahovsku partiju s predsjednikom Sabora oko stavljanja na dnevni red“, kazao je i dodao: “Ocijenit ćemo kako se budu dalje odvijali događaji, neki zastupnici parlamentarne većine rekli su da im treba još vremena da razmisle pa ćemo pričekati”.


Kako će primjerice, glasati SDSS-ovi zastupnici, nepoznato je. Naime, Milorad Pupovac ne želi otkriti hoće li podržati Dalić, a neki u oporbi smatraju da Dalić ne podržavaju svi niti u njezinoj stranci. 

Član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić rekao je da razmišljaju traže da glasanje bude tajno jer je uvjeren da bi Dalić u tom slučaju mogla biti smjenjena: “Mnogi zastupnici kada bi glasali po svojoj savjesti, i koalicijski partneri HDZ-a, ali i sami zastupnici HDZ-a, i rekao bih nemali broj njih, garantirano ne bi za nju glasali. Problem je ovdje što premijer tu spoznaju teško može prihvatiti i s njom se uhvatiti u koštac. Zatražit ćemo vjerovatno tajno glasovanje. Želimo da se nitko ne skriva iza vladajuće većine, neka pogledaju svi sebi u ogledalo i glasaju”, kaže on.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je ranije da Vlada i Dalić imaju potporu parlamentarne većine, a zahtjev oporbe za opoziv potpredsjednice ocijenio je “neozbiljnim uratkom”: “Prijedlog oporbe za opoziv potpredsjednice Dalić koji sam pročitao je neozbiljan uradak i nisam u njemu našao argumenata i valjanih razloga potrebnih za rušenje potpredsjednice”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.