"Nema pravosudne reforme, to su kozmetičke promjene"

Vijesti 07. ožu 201822:10 > 22:10
Ilustracija

Sabor u četvtrtak će nastaviti raspravu o izmjenama zakona o sudovima, o Državnom sudbenom vijeću i o područjima i sjedištima sudova, za koje iz Vlade kažu da su dio mini pravosudne refrome, oporba se s tim ne slaže i tvrdi da se radi o izmjenama kozmetičke naravi.

Vlada želi pravosuđe i njegovo funkcioniranje dići na višu razinu, napraviti bolju mrežu sudova, ojačati neovisnost pravosuđa, naglasio je u srijedu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i objasnio što se izmjenama želi postići.

Utvrdili smo da prekršajni sudovi imaju manji broj predmeta, da suci nisu dovoljno iskorišteni, spajanjem općinskih i prekršajnih sudova imat ćemo dobrodošlu “kadrovsku infuziju”, rekao je ministar.

Izmjenama se, naveo je, želi poslati i poruka jasnijeg, transparentnijeg rada Državnog sudbenog vijeća. Zbog nezadovoljstva načinom imenovanja sudaca, odnosno sporosti postupaka, predlaže se da je DSV dužan u roku šest mjeseci od raspisivanja javnog poziva imenovati suca, vodeći računa, uz ostalo, o bodovima s rang ljestvice.

Reformom se jača i neovisnost pravosuđa, naglašava Bošnjaković, jer se ukida odredba da ministar daje mišljenje u procesu imenovanja predsjednika sudova, a neće više moći, kao do sada, imenovati v.d. predsjednika suda ako predsjednik negdje nije izabran, već će odluku o tome donositi DSV.

Mijenjaju se i odredbe izbora predsjednika Vrhovnoga suda tako da DSV šest mjeseci prije isteka njegova mandata raspisuje javni poziv, kandidature se dostavljaju Uredu predsjednice Republike, koja sve te kandidature dostavlja na mišljenje saborskom Odboru za pravosuđe i općoj sjednici Vrhovnoga suda.

Grmoja prijetio, Brkić provocirao

Sabor je o tri spomenuta prijedloga raspravu počeo u srijedu kasno poslijepodne, uz prijetnju Mostovih zastupnika da će, ne prekine li se u dogovorenih 20 sati, pribjeći stalnim stankama i raditi cijelu noć, kako se to prakticiralo prošli petak kad je Sabor raspravljao o izmjenama Poslovnika. Mostu je, naime, smetalo što Sabor o tako važnim zakonima raspravlja “pod okriljem noći”.

Oporba, konkretno Most, Živi zid, SDP poručili su u srijedu resornom ministarstvu da pravosudna reforma koju je predložilo nije istinska reforma, nego da se se radi tek o kozmetičkim zahvatima.

“Određujem malo dužu stanku, do sutra u 9,30 sati”, kazao je dvije minute prije 20 sati, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić potvrđujući time obećanje dano Mostu da će se rasprava, započeta kasno poslijepodne, prekinuti u 20 sati.

Most je prijetio da će, ne bude li tako, odnosno ako budu “prevareni” ići na traženje stanki i raditi cijelu noć, nezadovoljni što o tako važnim zakonima Sabor raspravlja “pod okriljem noći”.

Zakoni se bave formom, ne sadržajem

“Zakoni se bave time hoće li sudovi biti u Splitu ili Sinju, hoće li dokumenti biti digitalizirani, za građane su te izmjene potpuno nebitne, njih zanima sudi li se brzo, zakonito, u rokovima, jesu li jednaki pred zakonom”, kaže Branimir Bunjac (ŽZ) i apostrofira lanjsko izvješće SOA-e da je 20 sudaca korumprirano i da predstavljaju sigurnosni problem za državu.

“Ne radi se o istinskoj pravosudnoj reformi”, suglasio se i Robert Podolnjak (Most) koji drži da izmjene ne idu dovoljno daleko, da su “organizacijske” prirode, da se sustav općinskih sudova ponovno “resetira”, bez jasnih pokazatelje zašto se to radi.

Predloženim rješenjima posebno je nezadovoljan Miro Bulj (Most).

“Dalmatinskoj zagori se samo gase institucije”, kaže Bulj upirući prstom u prijedlog da se “naprave” općinski sudovi Split 1 i Split 2, umjesto da se ponovno oformi Općinski sud u Sinju, koji, uvjerava, ima za to povijesne, geografske, političke i druge uvjete.

Bivši SDP-ov ministra pravosuđa Orsat Miljenić traži sa se razjasni ideja o povećanju broja općinskih sudova, izražava bojazan da će se time otežati specijalizacija, kolanje spisa, pa ljudi opet neće biti zadovoljni.

“Osim toga, to nije trend, samo je Srbija vraćala općinske sudove”, tvrdi Miljenić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tumači kako postoje neki sudovi koji su preglomazni, kojima je teško upravljati, vjeruje da će se postići “balans”.

“Brinemo da ne vratimo kotač natrag, da ne proizvedemo minijaturne sudove koji neće moći odgovoriti zahtjevima”, kaže ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.