Sektor za hidrologiju DHMZ-a zasad ne najavljuje poplave

Vijesti 08. ožu 201821:17 > 21:24
Ilustracija

Iz Sektora za hidrologiju Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) zasad sa sigurnošću ne mogu reći hoće li poplave zahvatiti inače ugrožena područja Karlovačke županije, a načelnik Borivoj Terek rekao je za Hinu da se intenzivan porast vodostaja prognozira na gornjem toku Kupe, te posebno Dobre, Korane i Une.

Kako je rekao Terek, topi se mokar i odležao snijeg pa se za topljenje jednog centimetra snijega na metru četvornom može reći kao da je pala litra kiše po metru četvornom, a ako se otopi 50 centimetara, to je kao da je palo pedeset litara kiše.

“U ovakvim sunčanim uvjetima s puno snijega možemo reći da je to stanje kao da stalno pada kiša, a hoće li doći do izlijevanja rijeka, ovisi o mnogo parametara. Prema našim softverskim alatima, koje smo u DHMZ-u u prošle tri godine razvili s Hrvatskim vodama, posljednja hidrološka prognoza za cijelu Hrvatsku upućuje na znatniji porast temperature, kišu i južni vjetar, te s tim u vezi pojačano površinsko otjecanje i porast razine voda Like, Gorskog kotara, središnje Hrvatske i Bosne”, dodao je.

“Intenzivan porast vodostaja prognozira se na gornjem toku Kupe, posebno Dobre, Korane i Une. Također se bilježi porast topljenja snijega na području slijeva Sutle, Krapine, Medvednice te u Slavoniji s Papuka, što izaziva porast vodostaja na lijevim pritocima Save (Ilova, Pakra, Orljava). Budući da južno strujanje zahvaća Bosnu i Hercegovinu, znatan porast vodostaja prognozira se na desnim pritocima Save (Una, Vrbas, Bosna). Prema rezultatima hidrološkoga prognostičkog modela, vodostaji na tim bi rijekama za vikend i početkom sljedećeg tjedna mogli biti u području redovitih i izvanrednih mjera obrane od poplava”, rekao je Terek.

Sutra će se u Karlovcu održati sjednica Županijskog stožera Civilne zaštite o pripremi za obranu od poplava na području Karlovačke županije. Na sjednici će biti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i karlovački župan Damir Jelić.

Nakon sjednice najavljen je obilazak područja nizvodno od Karlovca uz rijeku Kupu, na kojem će se od sutra postavljati zid od takozvanih boks-barijera, kakve se od subote grade u ugroženim karlovačkim naseljima uz Koranu i Mrežnicu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.