Hasanbegović dobio spor protiv Ante Tomića

Vijesti 09. ožu 201816:05 > 16:07
N1 (screenshot)

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović nepravomoćno je na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu dobio spor protiv splitskog kolumniste Ante Tomića koji će mu, postane li presuda pravomoćna, morati isplatiti naknadu štete u iznosu od 30 tisuća kuna, uvećanih za zateznu kamatu.

Presudom je Tomiću naloženo također da Hasanbegoviću nadoknadi i parnični trošak u iznosu oko 12,800 kuna.

Hasanbegović je tužio Tomića zbog uvreda na njegov račun iznesenih u članku “Jadi političkog minotaura”, objavljenog 28. siječnja 2016. u tiskanom izdanju beogradskog tjednika NIN, odnosno 31. siječnja 2016. u njihovoj elektroničkoj verziji, kao i na facebook stranici.

U tom tekstu Tomić je za Hasanbegovića rekao da je „retard“, odnosno „nemoguće biće, politički minotaur, ‘ideološki jednorog“, „ustaški klaun“, „slaboumni zagrebački musliman“ i „bijednik“.

Hasanbegović je isticao u tužbi da autor teksta može o njegovim društvenim i političkim pogledima može misliti što hoće pa i bez ikakvih argumenata, ali ga nema pravo vrijeđati i kvalificirati na način da mu vrijeđa pravo osobnosti i nanosi neimovinsku štetu.

Sutkinja Jadranka Liović Merkaš zaključila je da su objavljene informacije povrijedile tužiteljev integritet, čast i ugled i dostojanstvo, čime mu je povrijeđeno pravo osobnosti.

Sud je prihvatio Hasanbegovićeve tvrdnje po kojima se našao u stanju uznemirenosti, nesanice, izrugivanja prolaznika, zbog čega je jedno vrijeme izbjegavao odlaske na uobičajena mjesta, što su osjetili i članovi njegove obitelji. To se po stavu suda doista dogodilo s obzirom da nije logično ni životno moguće bezbolno i bez posljedica nositi se s takvim kvalifikacijama.

Iako je tuženik, izrazio sumnju u pretrpljene tegobe tužitelja, smatrajući postupak političkom predstavom tužitelja, sud je zaključio da već iznesene teške kvalifikacije o Hasanbegoviću opravdavaju dosuđene pravične novčane naknade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.