"Plenković jasno poručio kritičarima da vide bijele miševe"

Vijesti 11. ožu 201809:46 > 09:50
N1

Gošće novinarke Mladenka Šarić i Marina Karlović Sabolić u Točki na tjedan razgovarale su, između ostalog, i o ratifikaciji Istanbulske konvencije koju je ovaj tjedan najavio premijer Andrej Plenković

Premijer je najavio ubrzanje procedure s ratifikacijom Istanbulske konvencije. Može li imati problema zbog toga unutar stranke?

Marina Karlović Sabolić: Neće imati problema, jasno je poručio kritičarima da vide bijele miševe. U ovom trenutku bi ona bez problema prošla. Dvije trećine HDZ-ovaca bi bilo na strani ratifikacije. Od početka premijer pokušava ne lomiti stvari preko koljena. Iskoristio je snagu argumenata i želi da broj zastupnika protiv ratifikacije bude što manji.

Mladenka Šarić: Mislim da premijer neće imati problema, da je to šest mjeseci prije izbora zbog Istanbulske možda ne bi riskirao, ali sad ima vremena da implementacija stvari iz Konvencije neće poljuljati naše društvo. Priče o rodnoj ideologiji nisu argumentirane, ali dobile su snagu u društvenoj dinamici, prihvaćene su u Crkvi, ne ulazi se u kvalitetu argumenata, ne razmišlja se višeslojno, nego samo ono što je razumljivo.

Davor Ivo Stier i neki ministri su protiv ratifikacije, hoće li biti problema zbog toga?

Mladenka Šarić: Mislim da će se to iscrpiti i fokus će se skrenuti na nešto drugo.

Referendum o braku je prošao dobro za njegove inicijatore, može li i Hrastova najava referenduma o Konvenciji proći?

Marina Karlović Sabolić: Nema šanse, ono je bio momont kada su se našle zajedno radikalne udruge, HDZ i Crkva.

Mladenka Šarić: Katolička crkva je tri desetljeća otkad postoji Hrvatska uvijek iskazivala sklonost prema HDZ-u. Na koga bi oni igrali ako okrenu leđa HDZ-u? Sanader nije odgovarao svima, nije ni Jadranka Kosor. Sanader je dobio izbor na antihaškoj retorici, a kasnije je postupao drugačije, ali se Crkva nije okrenula protiv njega. Kada je bila Kosor donio se Antidiskriminacijski zakon, vrijeme nosi svoje. Političke igre su dio folklora.

Iza referenduma za zabranu pobačaja Crkva nije stala, je li ključno kakvog će stava biti sada?

Mladenka Šarić: Za to nema vremena. Ako premijer pošalje Istanbulsku u Sabor bit će gotovo. Za referedum treba nekoliko tjedana, velika logistika, pa se nakon toga utvrđuje valjanost, pa ide na Vladu… Mjeseci posla, za to nema vremena.

Moće li Hrast zbog Istanbulske okrenuti leđa HDZ-u?

Marina Karlović Sabolić: Ovo je njihov trenutak, ali što su oni bez HDZ-a?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.