Bulj Bačiću: I dok sam bio dio većine, išao sam vam na živce

Vijesti 13. ožu 201809:15 > 12:05
N1

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na sjednici razmatrala je danas 522 amandmana koji su stigli na prijedlog izmjena saborskog Poslovnika, a za danas je završio svoj rad, odnosno sjednica je prekinuta i sutra će zastupnici nastaviti u 9 sati raspravu o "supstancijskim" amandmanima.

S obzriom na brojne amandmane, očekuje se da će sjednica, koja je počela u 9 sati, potrajati premda se u pojedinim trenucima čini da sve ide kao po traci. No u jednom trenutku Odbor je ostao bez kvoruma zbog dijela oporbenih članova Odbora, a šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić zatražio je da se rasprava nastavi.

Mostov Nikola Grmoja, međutim, podsjetio je da vladajući na sjednici istražnog Povjerenstva za Agrokor nisu dopuštali da se rasprava nastavlja bez kvoruma te je sve nazvao novim nasiljem parlamentarne većine nad manjinom, na što mu je predsjednik Odbora HDZ-ov Željko Reiner poručio da izgovara floskule. 

N1

Rasprava je, kako vrijeme prolazi, a s obzirom na broj amandmana i “povijest” oprečnih stavova oporbe i vladajućih po ovom pitanju vrlo živahna. Doduše, do dogovora bi moglo na kraju doći. Uostalom, o tome se govori otkako je iz SDP-a rečeno da su spremni odustati od većine amandmana ako vladajući prihvate dva ključna – da stanke po zahtjevima zastupničkih klubova, umjesto između 13 i 14 sati, ostanu kao i dosad – ujutro te da oporba može utjecati na dnevni red kako bi neki oporbeni prijedlozi brže dolazili pred zastupnike.

Na tom je tragu bila i primjedba Bačića tijekom rasprave upućena Bauku: “Koliko znam, vi ćete do sutra razmisliti o još nečem pa ćemo i mi o ovom”. 

Vi bi najradije da rasprave budu dva sata iza ponoći, zamjerio je vladajućima Mostov Miro Bulj poručivši Bačiću: “Ja sam vam išao na živce i dok sam bio dio većine”. 

Bačić je, između ostalog, odvratio da svaki zastupnik smatra da ima pravo kad god prekinuti saborsku raspravu nekom stvari koja je njemu ili za njegov kraj važna, ali važni su za cijelu zemlju zakoni o kojima se u tom trenutku raspravlja.

“Pročitajte si već jednom Poslovnik”, poručio je Reiner Bulj, koji je želio nastaviti dalje raspravu o jednom amandmanu. “O svemu možete od astronomije do poljprivrede”, zavapio je Reiner i zaključio – “Ujeli ste me za srce”.

Cijeli je Poslovnik napravljen tako da se predsjedniku Sabora daju faraonske ovlasti, a argumentira se da je to tako oduvijek, kazao je SDP-ov Gordan Maras.

Ako su neke stvari do sada bile tako definirane, ne vidim zbog čega vladajuća većina ne dopušta da se desi demokratsko sazrijevanje, imamo grčevitu borbu HDZ-a da ne ispuste uzde iz svojih ruku , odnosno da opozicija ne može de facto ni o čemu odlučivati, istaknuo je Maras.

Tendencija je u cijelom Poslovniku da se opoziciju gura van, ja vas molim da to ne radite, sve se gura u ruke predsjedniku Sabora, kazao je.

Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner bio je predložio da se o svim “tehničkim amandmanima” na Poslovnik glasa zbirno.

Naime, Odbor treba odlučiti o svakom od 522 amandmana pristiglih na prijedlog novog saborskog Poslovnika, od kojih su gotovo svi iz oporbe, nakon čega će se ti amandmani razmotriti i na plenarnoj sjednici.

Na izmjene saborskog Poslovnika već je u sabornici potrošeno na desetke sati, kada je zbog primjedbi oporbe rasprava o toj temi potrajala cijelu noć .

Iz SDP-a najavljuju kako su spremni odustati od većine amandmana ako vladajući prihvate dva ključna – da stanke po zahtjevima zastupničkih klubova, umjesto između 13 i 14 sati, ostanu kao i dosada, ujutro, te da oporba može utjecati na dnevni red kako bi neki oporbeni prijedlozi brže dolazili pred zastupnike.

Primjedbe Mosta na prijedlog Poslovnika idu pak u smjeru sazivanja tematskih sjednica odbora, pomicanja termina stanki i ograničavanja broja replika.

Reiner je još ranije kazao je kako je većina oporbenih amandmana besmislena i služi tome da se sjednica Odbora, kao i glasovanje, rastegne, ali je i najavio mogućnost prihvaćanja nekih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter|Facebook | Instagram.