Budimir: 'Nedopustivo da zakone pišu oni koji su ih kršili'

Vijesti 21. ožu 201808:11 > 08:12
N1

Predsjednica Transparency Internationala Davorka Budimir u Novom danu komentirala je novi prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa i što znači smjena predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Dalije Orešković.

Jučer ste predstavili svoju novu knjigu “Politička elita u Hrvatskoj 1986. – 1990”. Zašto su 90-te i danas važne za Hrvatsku?

“U svojoj novoj knjizi sam izložila tezu da su pripadnici današnje elite bili vrlo aktivni u vrijeme bivšeg komunističkog sustava. Obrazac podobnosti iz tog razdoblja se protegao do današnjeg dana. Na pozicije i danas dolaze podobni, a ne sposobni.”

U javnosti je postojala podrška bivšoj predsjednici Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Daliji Orešković, ali je ipak smijenjena. Kakvu poruku je time poslala vladajuća koalicija? 

“To je jako loša poruka prema javnosti jer se radi o neovisnom tijelu, a teško je biti neovisan ako vas bira onaj o kome trebate odlučivati. Orešković i njezin tim su ustanovili to neovisno tijelo i podigli ljestvicu i standarde. Hrvatskoj treba da se postigne neovisnost takvih tijela kako bi ona mogla omogućavati bolji odnos u društvu i prema korupciji i prema cijelom sustavu. No, za rad neovisnih tijela nisu bitni samo stručni ljudi, već im treba omogućiti i financijska sredstva za normalan rad.”

“Mi još nismo čuli je li se novo Povjerenstvo za sukob interesa sastalo i jesu li počeli raditi. Sada imamo prazninu jer ne znamo što se događa. Staro Povjerenstvo je podiglo razinu transparetnosti jer su na internetu objavljene imovinske kartice dužnosnika. Takvim tijelima treba omogućiti rad, a možda je Daliji Orešković trebalo dati još jedan mandat.

Kako komentirate činjenicu da je Josipa Rimac postavljena u tijelo koje radi promjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa koje se u prošlosti njom bavilo?

“To je vrlo loša poruka i za građane i za borbu protiv korupcije u Hrvatskoj. Korupcija je najveći problem u Hrvatskoj i da se ona riješi ljudi bi manje odlazili iz države, manje bi se komentirale i svjetonazorske teme. Nedopustivo je da zakone pišu oni koji su ih prije kršili. Na taj način vidimo nefunkcioniranje našeg sustava.”

Jesmo li kao društvo postali tolerantni na korupciju?

“Niti jedan pojedinac ili udruga ne može rješavati probleme sustava. U sustavu treba ugraditi kontrolne mehanizme i napraviti prevenciju na način da se javno dostupnim podacima osigura da se pojedinci boje kršiti zakone. U Hrvatskoj imamo situaciju da građani ne mogu rješavati probleme, a sustav je toliko ogroman da moramo rješavati sustav. Kao društvo se moramo promjeniti, za građane bi trebalo biti potpuno nevažno tko je na vlasti, nego bi morali imati sustav koji radi.”

Ovih se dana puno govori o rodnoj ideologiji, ali mnogi kažu da je veći problem takozvana “rođačka ideologija”?

“Koncept podobnosti iz komunističkog funkcioniranja se protegao i do današnjih dana. Da bi ušli u elitu mora vas pozvati netko tko je već u njoj. Kada postoji stalni strah od onih koji su iznad vas u hijereahiji, a gazite one ispod, onda se penju oni podobni, a ne sposobni. Sve dok se koncept podobnosti ne promjeni, mi ćemo kao građani biti nezadovoljni.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.