Upozorenje veterinara: Bijeli prah je opasan nervni otrov

Vijesti 22. ožu 201821:44 > 21:46
Ilustracija

Od početka ovog mjeseca na zadarskim ulicama, ali i u drugim gradovima Hrvatske, pojavile su se bijele hrpice kristala koje su uzrokovale smrt golubova, galebova, ježeva, pasa, mačaka i drugih kućnih životinja.

Iako se u početku mislilo da je riječ o običnoj kuhinjskoj soli koja je potpuno bezopasna i kako se radi o najobičnijem širenju bezrazložne panike, pokazalo se da je problem puno veći i opasniji, ne samo za kućne ljubimce, već i za malu djecu.

Sve je počelo s kampom na Boriku, gdje je otrov prvi put uočen, a potom se proširilo po svim gradskim kvartovima: na Bili brig, Voštarnicu, Kolovare, Stanove, područje oko Supernove i završilo u samom centru grada, na Kalelargi. Također, zabilježena je pojava otrova u Vrsima i Ninu. Turisti čiji je plan bio provesti ljeto na ninskom području u panici su nazivali vlasnike apartmana i otkazivali svoje rezervacije zbog straha od otrova prosutog po cijeloj Kraljičinoj plaži – kaže voditeljica zadarskog azila Marijana Mustać.

“Strani turisti u velikom broju prate stranice našeg azila, gdje svakodnevno objavljujemo situaciju s otrovom koji se pronalazi po raznim dijelovima grada i županije. Njima je ovo što se događa neshvatljivo, ne žele da se njihovim ljubimcima, kada dođu ovdje ljetovati, dogodi tako nešto. Da ne govorim koliko ih je strah za malu djecu koja se u žaru igre mogu slučajno otrovati.

Neshvatljivo je da nitko ništa ne poduzima, da nikoga nije briga za toliki gubitak, jer ova država živi od turizma”, poručuje voditeljica azila, i dodaje kako je još jučer u azil na Žmirićima doveden otrovan pas s područja Vrsi.

Ova zbivanja treba shvatiti ozbiljno, a priču da je u Osijeku riječ o soli, a ne o otrovu, zadarski azil smatra glupošću. Potvrđuju to iz veterinarske ambulante na Puntamici gdje do sada imaju dva potvrđena uzorka da je riječ o ubojitom otrovu, a ne o bezazlenoj soli.

“Supstance nađene na zadarskom području potvrđene su kao nervni organofosforni otrov. To smo utvrdili na temelju dva uzorka koje su nam donijeli zabrinuti građani i vlasnici psa. Otrov je jako opasan i djeluje već nakon trideset minuta”, kažu nam iz veterinarske ambulante Puntamika.

Također upozoravaju da je glavni simptom otrovanja povraćanje praćeno treskavicom. Takve unesrećene ljubimce valja odvesti najbližem veterinaru da dobiju potrebnu pomoć.

Glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan rekao je da do sada nijednu prijavu o otrovanim životinjama, pa čak ni o samom otrovu, nisu zaprimili.

“Budući da policija djeluje u skladu sa zaprimljenim prijavama, pozivaju se građani da sva viđenja otrova ili uginulih životinja prijave policiji, bilo telefonski ili osobnim dolaskom. Građani, obratite posebnu pažnju prilikom boravka na popularnim zadarskim šetnicama, ali i šetnicama u obližnjim općinama”, poručuje iz zadarske policije, piše Slobodna Dalmacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.