Grbin oštro po predsjednici, uzvratio mu Bačić

Vijesti 23. ožu 201807:59 > 10:06
N1

Hrvatski sabor u petak je glasovao o amandmanima na svoj Poslovnik i o samom Poslovniku čije bi izmjene, kako uvjerava saborska većina, trebale osigurati kvalitetnije i dinamičnije rasprave.

Nakon višetjednog dogovaranja, SDP-ovog podnošenja više od 400 amandmana i konačnog pregovaranja s HDZ-om, saborski zastupnici sa 91 glasom za, 18 protiv i sedam suzdržanih podržali izmjene Poslovnika.

TIJEK DOGAĐAJA

11:25 Završena je 7. sjednica Sabora. 8. sjednica Sabora počinje 11. travnja.

10:57 Zadnju priliku za stanku petkom, prije izmjena saborskog Poslovnika, iskoristila je zastupnica Anka Mrak Taritaš (GLAS) upitavši “kuda ide priča s Agrokorom”.

“Pitanje je kud priča s Agrokorom ide, je li to drugi Agrokor Ramljak-Peruško li radimo neki treći Agrokor?”, upitala je Mrak Taritaš koju također brinu najavljene tužbe i hoće li na kraju sve platiti građani Hrvatske i hrvatski proračun.

“Došlo je vrijeme da opet napravimo tematsku sjednicu te da premijer i potpredsjednica Vlade objasne što se napravilo s Agrokorom. Premijer je jučer pokazao odlučnost oko Istanbulske, a to treba raditi i sada”, kazala je Mrak-Taritaš.

10:43 Milorad Pupovac (SDSS) upozorio je da dio zastupnika prima poruke pritiska i prijetnji zbog njihova opredjeljenja oko Istanbulske konvencije.

“Čujemo da jedan broj naših kolega prima poruke koje su, ne samo pritisak nego i neka vrste prijetnje zbog njihovih uvjerenja i stavova kao zastupnika. I to zbog toga što će podržati civilizacijski dokument koji se zove Istanbulska konvencija”, kazao je.

Nakon njegovog izlaganja HDZ-ov Ivan Ćelić počeo je dovikivati iz klupe, dok je Mostov Miro Bulj kazao da se zbog Istanbulske konvencije prijeti “ekskomunikacijom” i HDZ-ovcima.

10:20 Nakon višetjednog dogovaranja, SDP-ovog podnošenja više od 400 amandmana i konačnog pregovaranja s HDZ-om, saborski zastupnici sa 91 glasom za, 18 protiv i sedam suzdržanih podržali izmjene Poslovnika.

10:30 Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić odgovorio je Peđi Grbinu koji je na početku sjednice Sabora kritizirao predsjednicu da je osramotila Hrvatsku jer je u posjet pozvala Putina. “Pitao bih Grbina koji je SDP pravi, istinski, ovaj koji danas proziva predsjednicu jer poziva predsjednika ruske federacije u RH, ili SDP od prije 13 dana kada je franatičnim pljeskom na konvenciji pozdravio Anvara Azimova, veleposlanika ruske federacije, a kada su pokazali što misle o politici ruske federacije”, kazao je Grbin.

N1

10:15: Peđa Grbin (SDP) osvrnuo se na poziv Predsjednice Grabar-Kitarović da Putin posjeti Hrvatsku.

“Premijer nije znao da je Predsjednica pozvala Putina, on to s njom nije usuglasio. To je izjavio nakon što je na Vijeću Europe usuglašeno da je Rusija odgovorna za trovanje špijuna u Velikoj Britaniji. Predsjednica je osramotila sebe izjavama u Argentini, a nakon toga je dobila priliku još jednom osramotiti se i ugroziti položaj Hrvatske. Ne možemo s dva dijametralno suprotna glasa govoriti u vanjskoj politici. Mislim da je došlo vrijeme da se zapitamo treba li Republici Hrvatskoj ovakav dualizam. Pozivam državni vrh da što prije održi sastanak kako bi se uskladila vanjska politika RH”, kazao je Grbin.

Danas zadnja sjednica s mnogobrojnim stankama

Nakon što se izglasa Poslovnik, što se očekuje, vrijedit će drugačija pravila. Prvog dana u tjednu moći će se zatražiti ujutro od 9,30 do 10,45 sati, a u ostale dane, pa dakle i petkom, između 13 i 14,15 sati.

Prema kompromisu vladajućih i SDP-a, oporba dobiva pravo uvrštavanja u dnevni red točke koje su im važne. Takva bi se točka raspravila u roku od sedam dana, ako se na dnevnom redu nalazi najmanje 60 dana, ali uz uvjet da ima potpis 30 zastupnika.

Sabor bi u petak trebao izmijeniti zakone o obrani i o službi u Oružanim snagama, čiji je cilj povećati funkcionalnost i spremnost Hrvatske vojske te podići standard i uvjete života i rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika.

Izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama predlažu se promjene koje podrazumijevaju vraćanje plaćanja rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti, te uvođenje posebnih naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu.

Pomiče se najviša dob za različite oblike prijema u vojnu službu, pa je tako predloženo da dobna granica bude ujednačena na 30 godina (postojeća je za vojnike 27 godina, za dragovoljne ročnike i za dočasnike 29 godina, za časnike 30 godina).

Predlaže se i uvođenje prvog ugovora za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života, čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na četiri, pet i šest godina). Za trajanja zadnjeg ugovora, a ne samo zadnje godine kao sada, vojnik može biti premješten u drugo državno tijelo u statusu službenika ili namještenika.

Za Oružane snage RH koristio bi se naziv Hrvatska vojska, dok bi se Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana preimenovalo u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.