Pred državnim vrhom dva sastanka i dvije vrlo važne odluke

Vijesti 25. ožu 201822:29 > 22:59
Ilustracija

Državni vrh sastat će se dva puta početkom tjedna - u ponedjeljak u popodnevnim satima tema će biti Rusija, a u utorak na Vijeću za obranu bavit će se odlukom o kupnji borbenih zrakoplova.

Premijer Andrej Plenković, podsjetimo, potvrdio je u petak da se nakon povratka iz Bruxellesa čuo s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović i očekuje da će ona (premda izmješta svoj ured na nekoliko dana u Karlovac) sudjelovati na sastanku državnog vrha u ponedjeljak.

Dogovorili smo konzultacije, želimo usuglasiti stavove i što je bitno pokazati solidarnost prema našoj saveznici u NATO-u i EU, ali isto tako voditi računa o realnim vanjskopolitičkim odnosima koje imamo, rekao je premijer komentirajući slučaj trovanja nervnim otrovom za što London optužuje Rusiju.

Europska unija, podsjetimo također, izrazila je solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom, a Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja o povlačenju svog veleposlanika iz Rusije, kazao je u petak premijer.

Na opetovano pitanje je li bio upoznat s predsjedničinim pozivom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatskoj premijer nije izravno odgovorio već je ponovio ranije izneseno stajalište da je to nastavak razgovora predsjednice s predsjednikom Putinom nakon što je posjetila Moskvu i Soči prije otprilike pet mjeseci.

No nerijetko se u javnosti čuje mišljenja da Pantovčak i Banski dvori nemaju jedinstvenu vanjsku politiku, a na izravno pitanje je li ta politika usklađena, premijer je odgovorio: “Mi razgovaramo redovito, svaki mjesec se sastajemo” i “generalno gledajući nastojimo da sve poruke koje šaljemo budu u interesu RH, jačanju našeg vanjskopolitičkog položaja”.

Bit će zanimljivo vidjeti i kako će se Hrvatska postaviti oko mogućih sankcija Rusiji, no vezano uz drugu temu, odnosno drugi sastanak Plenković očekuje da će predsjednica sudjelovati i na sastanku Vijeća za obranu u u utorak na kojem će se razgovarati o kupnji borbenih zrakoplova, a mediji opet neslužbeno opet pišu da je odluka pala na izraelske avione.

Podsjetimo, ponude su dale Grčka, Izrael, Švedska i SAD, a i izraelski mediji u jednom trenutku su čak najavili da je posao praktički dogovoren na gospodarskom forumu u Davosu. Mediji, naime, neslužbeno nagađaju da su ‘polovni’ Izraelci prvi odabir ministra obrane i Vlade dok predsjednica navodno priželjkuje nove švedske Gripene. No tko će na kraju štititi nebo iznad Hrvatske ostaje nepoznato dok Markov trg i Pantovčak ne sjednu za stol i presjeku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.