Kolinda Grabar Kitarović prisegnula sa suzom u oku

Vijesti 15. velj 201509:56 > 10:03
N1

Kolinda Grabar Kitarović postala je prvom hrvatskom predsjednicom nakon što je na svečanosti na Trgu sv. Marka prisegnula te od predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primila predsjedničku lentu i odala počast državnoj zastavi.

13:38 Nakon svečanog ručka, novoizabranu predsjednicu čekaju bilateralni razgovori s dužnosnicima koji su stigli u Zagreb.
13:35 “Velika obećanja koja je davala Kolinda Grabar Kitarović vjerojatno nitko nije uzimao za ozbiljno, ali ljudi očekuju da će se mnoge stvari mijenjati na bolje. Predsjednica nema ovlasti u gospodarskom smislu i ja sam često bila ljuta na Josipovića kada je prigovarao o gospodarskom programu, rekla sam mu neka pročita Ustav”, kazala je za N1 Jadranka Kosor. Kosor očekuje da Kitarović ispuni obećanje i preseli se u Visoku.

 13:22 Srpski premijer Vučić komentirao je za N1 govor Kolinde Grabar Kitarović.

“Uvijek je lijepo kada netko nešto od vas očekuje, i mi imamo očekivanja i razgovarat ćemo o tome otvoreni i prijateljski. Moramo gledati u budućnost, jer kada živite u prošlosti, osim pouke, ništa ne možete napraviti.

Ako gledate u budućnost, možete mnogo toga napraviti. Imamo zajedničke probleme i zajednički ćemo ih rješavati. Danas ću razgovarati s Kolindom Grabar Kitarović i Vesnom Pusić, očekujem da ćemo surađivati”, kazao je Vučić.

“Ako netko misli da će ovdje netko nekoga pobjeđivati, ta vremena su prošla”, zaključio je.

13:17 Pietro Grasso, predsjednik talijanskog Senata, komentirao je za N1 da Italija snažno podržava suradnju svih zemalja u regiji.

“Imamo izvanredne odnose s Hrvatskom i uvjeren sam da ćemo moći dodatno produbiti te izvrsne bilateralne odnose. Naši su zajednički prioriteti u EU su rast, razvoj i zapošljavanje mladih”, kazao je Pietro Grasso za N1.

13:14 Ceremoniju prisege novoizabrane hrvatske predsjednice za N1 je komentirala i bivša premijerka Jadranka Kosor.

“Srela sam se s bivšim premijerima, razgovarali smo o trenutku u kojem se nalazimo i činjenici da je Hrvatska zaista podijeljena zemlja. Trebamo se okupiti i zajedno raditi i to svakodnevno svatko od nas svojim postupcima mora dokazivati. Jako je važno da aktualni premijer poziva bivše premijere, da se konzultiramo. Isto bi trebali raditi i predsjednici i bivši predsjednici.

Bilo mi je žao što se prolomilo negodovanje na spomen Mesića i Josipovića, jer i oni su dali svoj doprinos da Hrvatska bude snažna, demokratska država”, komentirala je Jadranka Kosor.

13:10 Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga razgovarala je s reporterkom N1 Ivanom Dragičević. Što je izjavila pročitajte OVDJE.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, također je razgovarao s Ivanom Dragičević. Izjave pročitajte OVDJE.

12:59 Radojka Šverko izvela je pjesmu “Ljubim te do bola”, što je bila jedna od želja Kolinde Grabar Kitarović
N1
12:53 Ivica Maštruko ocijenio je da nije prihvatljivo da na ovakvom svečanom događaju okupljeni tako glasno negoduju na spomen Stjepana Mesića i Ive Josipovića. “Jasno je da je odjeknulo oduševljenje na spoment imena dr. Franje Tuđmana, ali ovakvo ponašanje je neprihvatljivo”, kazao je Tihomiru Ladišiću.
12:30 “Hrvatice i Hrvati, u zemlji i svijetu, prisegom sam se obvezala da ću služiti hrvatskom narodu i svim hrvatskim državljanima. Svjesna velike odgovornosti preuzimam dužnost hrvatske predsjednice, započela je svoj prvi govor predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Cijeli govor novoizabrane predsjednice pročitajte OVDJE.

12:19 Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec potvrdila je da su ispunjene sve zakonske i ustavne pretpostavke za preuzimanje dužnosti predsjednika RH. “Objavljujem da Kolinda Grabar Kitarović stupa na dužnost 19. veljače 2015. godine”, kazala je Omejec.
12:14 Kolinda Grabar Kitarović položila je predsjedničku prisegu: “Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika RH obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar, držat ću se Ustava i zakona, brinuti za poštovanje ustavnopravnog poretka RH, bdijeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost RH, tako mi Bog pomogao”, položila je prisegu Kolinda Grabar Kitarović.

#related-news_0


N1

12:10 Započela je ceremonija prisege Kolinde Grabar Kitarović.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec kazala je da je DIP utvrdio i objavio da je nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ustav Republike Hrvatske propisuje da prije preuzimanja dužnosti predsjednik Republike Hrvatske pred predsjednikom Ustavnog suda polaže prisegu.

12:00 Ceremonija je započela intoniranjem hrvatske himne “Lijepa naša” te minutom šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu.

CROPIX/Boris Kovacev
CROPIX/Boris Kovacev
CROPIX/Boris Kovacev
Cropix/Goran Mehkek
Cropix/Goran Mehkek
Cropix/Dragan Matić
Cropix/Dragan Matić
Cropix/Dragan Matić
Cropix/Dragan Matić
Cropix/Dragan Matić

11:58 Ceremonija počinje. Suci ustavnog suda izašli su na pozornicu. Ori se “zovi, samo zovi”.

11:55 Stigli su i Ivo Josipović te premijer Zoran Milanović.
11:50 Aleksandar Vučić za N1 je komentirao svoj posjet Zagrebu, prvi otkad je posta premijer Srbije. Što je izjavio pročitajte OVDJE.
N1
11:47 Novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović stigla je na Markov trg. “Dečki hvala vam na svemu što radite”, govori Kitarović policajcima koji brinu za sigurnost.

‘Drago nam je da ste izabrali prvu predsjednicu’

11:42 S Ivanom Dragičević inauguraciju je komentirao Imants Liegis, veleposlanik Latvije.

Komentirao je situaciju u Ukrajini te kazao da Latvija predsjedava Europskom unijom te da ima važnu odgovornost da vodi poziciju EU oko ovog pitanja.

“Zahvalan sam i počašćen što sam ovdje, ali ovo primirje koje je dogovoreno je stupilo na snagu u ponoć te će Latvija podrobno pratiti hoće li se uvjeti sporazuma iz Minska poštovati. U ovom trenutku je teško reći gdje se nalazimo, moramo još malo pričekati

“Drago nam je da je Hrvatska izabrala prvu predsjednicu, to predstavlja veliku vrijednost za Europu”, kazao je za N1 Imants Liegis, veleposlanik Latvije.

11:33 Na Markovu trgu s Tihomirom Ladišićem inauguraciju komentira Ivica Maštruko, koji je sudjelovao na inauguracijama diljem svijeta – u Sloveniji, Grčkoj… Objasnio je da je u drugim državama uobičajeno da se inauguracije održavaju u zatvorenim prostorima, poput Parlamenta.
N1
11:22  Približavanjem podneva i početka svečane inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović, uzvanicima i građanima se puni Trg sv. Marka gdje će se održati svečanost prisege prve hrvatske predsjednice.

Brojni ugledni gosti iz inozemstva i Hrvatske došli su na trg po lijepom i sunčanom vremenu.

Uz političare, među dvije tisuće nazočnih, su i brojne osobe iz kulturnog, estradnog i sportskog života, primjerice zamjenik izbornika nogometne reprezentacije Robert Kovač sa suprugom.

Inauguraciji nazoče i generali Mladen Markač i Damir Krstičević.

10:56 Na inauguraciju je stigao i Milan Bandić, građani su ga dočekali ovacijama. Pljeskom i uzvicima “Drž’ se majstore!” popratili su građani njegov prolazak kroz Ćirilometodsku ulicu. Stigao je i Milijan Vaso Brkić, za kojeg mnogi kažu da je najzaslužniji za izbornu pobjedu Kolinde Grabar Kitarović.

10:40 Na inauguraciju su stigli i hrvatski generali, te Đuro Glogoški, vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj, i Josip Klemm. Stigli su i Marko Perković Thompson te Zdravko Mamić. Među mnogobrojnim gostima koji stalno stižu je i Željka Markić, predsjednica inicijative “U ime obitelji”.

10.20 Na Markovu trgu skupio se velik broj ljudi. U Zagreb je stigao i srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao liturgiji uoči inauguracije Kolinde Grabar Kitarović. Više pročitajte OVDJE.

10:00 Na Markovom trgu okupljaju se brojni gosti, novinari, ali i turisti. Pripadnici policije postavljeni su na svakih 200 metara, počevši od Savske 66.