Dobavljači kod Dalić tražili model naplate graničnog duga

Vijesti 04. tra 201807:57 > 08:04
Nikola Cutuk/PIXSELL

Nakon jučerašnjeg sastanka Udruge dobavljača Agrokora, predstavnici dobavljača su u 15 sati otišli na sastanak kod potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Od prvog dana oni poručuju da inzistiraju na podmirenju graničnog duga i plaćanju 85 posto starog duga za robu, ali i na posebnom statusu dobavljača čija su potraživanja vezana uz financijske mjenice. U ukupnom broju tražbina dobavljači, koji su jedina skupina koja je dosad dobila novac iz koncerna, nisu presudni, pogotovo ako Trgovački sud usvoji princip po kojem podmirene tražbine nemaju pravo glasa, ali je njihova snaga u tome da bez dobavljača Konzum, ostala maloprodajna i veleprodajna mreža Agrokora, ali i veći dio proizvodnih tvrtki ne mogu nastaviti raditi, piše Vecernji.hr.

Dosad je dobavljačima na ime graničnog duga i starog duga podmireno više od 490 milijuna eura, čuje se iz koncerna. To znači da je ostalo još manje od 160 milijuna eura graničnog duga te oko 180 milijuna eura starog duga dobavljačima za robu. Može se čuti i da su financijski vjerovnici spremni dobavljačima podmiriti još 75 milijuna eura graničnog duga, i to dobavljačima Konzuma koji su i najizloženiji u ovom procesu. Naime, Konzum ima najviše vjerovnika, a relativno malu imovinu pa bi u nagodbi upravo njegovi vjerovnici mogli najgore proći.

Nakon jučerašnjeg sastanka Udruge dobavljača, predstavnici dobavljača su u 15 sati otišli na sastanak kod potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Prema nekim informacijama, sastanku je prisustvovao i izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško.

Ipak, takav nenadani sastanak sugerira da se situacija zaoštrila. Inače, posljednjih se tjedana dobavljači i financijski vjerovnici izravno dogovaraju o modelu za granični dug i isplata spomenutih 75 milijuna eura posljednja je ponuda koja je došla na stol. Ipak, plan nije uključivao da se cijeli novac isplati u gotovini, već djelomično i kroz udjele. To bi značilo jako male udjele širokom krugu dobavljača pa je izvjesno da ponuda o upisu kapitala nije toliko privlačna kao naplata potraživanja u novcu, piše Vecernji.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram