'Zamjeramo joj što je govor počela s 'Hrvatice i Hrvati''

Vijesti 16. velj 201509:34 > 09:37
N1

U pregledu tiska u emisiji Novi dan gostovao je novinar Željko Trkanjec iz Jutarnjeg lista.

“Ključna tema današnjeg izdanja Jutranjeg lista je filološka analiza cijelog govora predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na inuguraciji iz koje je izašlo nekoliko ineteresantnih momenata”, rekao je Trkanjec. 

“Iz naše analize koju je radio naš dopisnik iz Rima Inslav Bešker može se zaključiti da je govor bio poletan i entuzijastičan, da je Grabar Kitarović donijela novu snagu. U govoru je bilo puno previše povijesti. Govor je bio i dosta programski, iako predsjednica nema puno ovlasti kojih se doticala u govoru”, rekao je Trkanjec.

“Ono što joj zamjeramo je i da je započela govor s ‘Hrvatice i Hrvati’, a kasnije je spomenula ‘hrvatski državljani’. Međunarodna zajednica dosta negativno gleda na takvu formulaciju. Očito je da su pisci govora papravili mali otklon. Također je ponovila frazu o ribarima i težacima, no pitamo se gdje su druge profesije u Hrvatskoj, profesori, liječnici, poduzetnici… Moglo se malo više pripaziti u govoru”, zaključio je Trkanjec.

Osvrnuo se i na čestitku Milanoviuća novoj predsjednici Kitarović. “Rukovanje Milanovića i Kitarović nije bilo pretjerano srdačno”, rekao je Trkanjec te dodao kako je dolazak Vučića potvrdio da je Hrvatska izuzetno važna u regiji.