Nakon zimske stanke motociklisti željni vožnje opet na cesti

Vijesti 08. tra 201821:00 > 21:01
N1

S dolaskom proljeća i lijepim vremenom kreće još jedna moto sezona. Broj vozača mopeda i motocikala na prometnicama se povećava, a upravo oni su najugroženiji sudionici u prometu pa stoga uvijek iznova treba pozivati na oprez.

Nakon zimske stanke svi željni vožnje ponovno izlaze na ulice.

“Izgubili smo osjećaj za vožnju, a još uvijek je hladno, asfalt je hladan. Pregledati treba gume da li su dobro napumpane i prvih par kilometara pažljivo, pažljivo dok čovjek stekne ruku”, upozorava Zvonimir Šakić iz moto udruge policajaca motorista.

To je jako bitno jer izlaskom na ulice počinje i sezona prometnih nesreća. Ivica Bartulović iz moto kluba Daorsi Imotski vozi motor već 35 godina gotovo svaki dan: “Imao sam prometnu nezgodu, polomia sam nogu na tri mjesta. Vozač automobila je bio kriv, presjekao mi je put”.

Učestalost smrtnog stradavanja motociklista i mopedista više nego dvostruko je veća u odnosu na sudionike ostalih prometnih nesreća. Zato šalju poruke – Bartulović kaže: “Maksimalno se štitimo, međutim, apelirao bih malo na vozače automobila da pripaze malo i pogledaju retrovizore”.

Motociklist Tomislav Škarpona dodaje: “Mi jesmo možda brži i agilniji u prometu, sve to stoji, ali opet se pokušavamo držati nekih pravila. Poslušajte nas jer imamo auspuhe baš radi tih razloga, ne zato što želimo stvarati buku, nego da nas čuju”.

Statistika je zabrinjavajuća. Prošle godine vozači motocikla i mopeda sudjelovali su u više od 2 500 prometnih nesreća. Svoje živote na prometnicama je izgubilo njih 50, a od ukupnog broja nesreća u kojima su sudjelovali više od polovicu su skrivili sami, dok od ukupnog broja nastradalih njih oko 10 posto nije koristilo zaštitnu kacigu.

Opreza zato nikad dosta na što upozorava i Stanko Smodlaka, prometni stručnjak: “Da sve nadležne insititucije učine sve na prometnicama da zapravo njihov život bude zaštićen. Puno neravnina ako ih ima, kamenčića razno raznih bude presudno za stabilnost motocikla”.

Da je sigurnost na prvom mjestu, znaju i vozači automobila. Vanda Đerek iz Splita kaže: “Jasno da pazim. I sama sam, imam položenu A kategoriju i vozim, pazim, dajem žmigavac kad skrećem”, a njezin sugrađanin Marinko precizira: “Obavezno žmigavci, mrtvi kut, pogled i uočavanje u prometu”.

Motociklista je na ulicama sve više. Pridržavanje prometnih pravila, kako vozača automobila tako i samih motociklista, ključno je kako bi se sačuvali životi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.