"Treba pokazati da ima onih koji žele progresivno društvo'

Vijesti 13. tra 201811:59 > 12:11
N1

Marija Brajdić Vuković u emisiji N1 studio uživo najavila je sutrašnji Marš za znanost koji će se održati u Zagrebu i Splitu.

Marija Brajdić Vuković u emisiji N1 studio uživo najavila je sutrašnji Marš za znanost.

“Osim Zagreba, održat će se i u Splitu, a kreće u 5 do 12”, kazala je Brajdić Vuković. Na pitanje kakav odaziv očekuje, Brajdić Vuković kazala je da očekuje da se pojave svi građani. “Ulaganje u znanost u Hrvatskoj je tradicionalno nisko, a sada je najnižim mogućim granama. Ugled znanosti je sada u društvu vrlo nizak”, kazala je Brajdić Vuković. 

“U modernim društvima znanost i obrazovanje su u centru društva”, rekla je Brajdić Vuković te dodala da je u Hrvatskoj sve to stavljeno sa strane. “U takvoj klimi se uvoze srednjovjekovne ideje u naše društvo”, kazala je Brajdić Vuković.

“Uvijek treba svaku polugu iskoristiti da se pokaže da ima ljudi koji žele drugačije i progresivno društvo”, kazala je Brajdić Vuković.

Nedovoljno ulaganje u znanost i visoko obrazovanje praćeno kreiranjem javnih politika temeljenih na predrasudama, medijsko promoviranje pseudoznanosti i praznovjerja te institucionalni klijentelizam neke su od ključnih neuralgičnih točaka hrvatskoga društva na koje žele upozoriti organizatori ‘Marša za znanost’ koji će se održati u Zagrebu i Splitu sutra čime će se priključiti svjetskoj inicijativi za napredno i pravedno društvo temeljeno na znanosti, stručnosti i etičnosti.

Marš za znanost krenut će sutra u 11,55 sati u Zagrebu na uglu Masarykove i Preradovićeve ulice, u Splitu marš kreće istodobno, okupljanjem u Đardinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.