Sastanak na Bledu: 'Iščekujemo novi Agrokor'

Vijesti 17. tra 201806:53 > 12:11
N1

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić na Bledu se u utorak sastala s ministrima gospodarstva susjednih zemalja

Tema sastanka bile je trenutna situacija i daljnji koraci u rješavanju stanja u koncernu Agrokor.

Uz potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Dalić, na sastanku su i ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar za vanjsku trgovinu i gospodarske odnose Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić te predstavnik Ministarstva gospodarstva Crne Gore.

Ministrica Dalić kazala je da je kolege iz regije izvijestila o tijeku postupka izvanredne uprave, rezultatima procesa te postizanju načelnog sporazuma s vjerovnicima, a čime je, kako je rekla, otvoren put prema postizanju nagodbe.

N1

“Pred izvanrednom upravom je još puno posla, ali imamo argumente da se proces realiziara. Jasno je da je tijek postupka izvanredne uprave i očuvanje stabilnosti poslovanja Agrokora u RH pridonio i da one tvrtke iz sustava Agrokora, a koje nisu bile obuhvaćene postupkom izvanredne uprave nastave poslovati i daju stabilnost gospodarstvima u susjednim zemljama”, kazala je Dalić.

“U ovom trenutku intenzivno se radi na pisanju pravnog teksta nagodbe, na preostalim detaljima kako bismo do 10. srpnja mogli imati pripremljen tekst nagodbe, a kako bi se sustav Agrokora vratio u normalno poslovanje u RH, ali i sve kompanije iz sustava koje posluju u susjednim državama”, kazala je Dalić.

Novinare je zanimalo kakva će biti struktura novog Agrokora.

“Buduću vlasničku strukturu na neki način odredio je bivši vlasnik načinom kojim se zaduživao, a kako će se ona u budućnosti mijenjati mislim da je sad to prerano govoriti. Banke se obično dugoročno ne zadržavaju u vlasničkim strukturama kompanija”, kazala je hrvatska ministrica.

Ljajić: Prijeđen je dobar dio puta

Srpski ministar trgovine i turizma i potpredsjednik vlade Rasim Ljajić kazao je da je problem oko Agrokora krenuo iz Hrvatske, ali da je riječ o regionalnom problemu.

“Sudbinski smo zainteresirani da se taj problem riješi. Izgleda da nas samo problemi mogu natjerati na suradnju, a ovo bi mogao biti model za rješavanje i drugih problema”, kazao je Ljajić.

Komentirao je novu vlasničku strukturu Agrokora.

“Ne može se nitko miješati u vlasničke odnose privatne kompanije, a kakva će biti vlasnička struktura novog Agrokora odlučivat će ruske banke i američki fondovi. Oni se dugoročno ne bave ovim poslom, ali će imati interes da povećaju vrijednost kompanije kako bi dobili više novca. Hoće li se javiti i neka tvrtka iz Srbije? Vjerojatno da za one tvrtke koje posluju u Srbiji”, kazao je Ljajić.

Na novinarsko pitanje jesu li njegovi strahovi oko Agrokora sada nestali, Ljajić je odgovorio: “Prijeđen je dobar dio puta i ima puno razloga da budemo optimističniji nego prije 5-6 mjeseci, vjerujem da će se priča oko Agrokora do kraja godine okončati”.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da su on i kolege iz regije danas dobili informacije iz prve ruke o svemu što će se događati sljedećih nekoliko mjeseci.

“Podržavamo stabilizaciju Agrokora”, kazao je.

“Unazad nekoliko mjeseci stanje se stabilizira, nema odljeva radne snage”, istaknuo.

“Pozdravljamo povratak Mercatora u BiH, taj proces je uspješan, Mercator je ta svijetla točka. Za nas je važno da redovno podmiruje svoje obveze prema dobavljačima, a možemo reći da je Konzum također ušao u fazu stabilizacije, ali su rokovi prema dobavljačima lošiji nego što je to u slučaju Mercatora. Pozdravljamo sve ono što radi Vlada RH i, kao što je najavljeno, iščekujemo novi Agrokor”, kazao je Mirko Šarović.

Biljana Jakić, predstavnica Crne Gore, kazala je da podržava sve aktivnsoti koje će dovesti do restrukturiranja i stabilizacije Agrokora.

 “U Crnoj Gori posluju Mercator i Ledo, kompanije su stabilne, u skladu s dogovorom poštuju obveze prema dobavljačima i državi plaćaju obveze”, kazala je Jakić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.