"Privremena vlada odvela bi RH u najdublju ustavnu krizu"

Vijesti 17. tra 201814:10 > 14:17
N1

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin komentirao je u N1 studiju uživo informaciju da je u privremenoj vladi koju je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović slagala 2015. godine, trebao sjediti i njegov stranački kolega Davorko Vidović.

“U Njemačkoj su izbori bili 24. 9. Vlada je konstituirana sredinom ožujka. Nisam primijetio da je predsjednik planirao iskoračiti iz svojih ustavih oblasti. Predsjednica je bila izuzetno nestrpljiva, planirala je nakon samo mjesec i pol, i provela pet krugova konzultacija, vladu koja bi bila njena vlada. Takvu vladu ona smije konstituirati samo ako je dva puta povjerila nekom mandat i nije uspjelo. Ostaje gorak okus da je predsjednica bila spremna iskoračiti iz svojih ustavnih ovlasti”, kaže Grbin.

“Što se tiče onih koji su trebali biti u vladi, to je šaroliko i opasno. Imati Brunu Esih na čelu bilo kojeg resora ne bi bilo dobro za Hrvatsku i predsjednica je pokazala da nema nikakvu svijest o odgovornosti koju mjesto ministra, čak i u privremenoj vladi, nosi”, smatra on.

“Što se tiče svih ostalih, makar dolazili iz moje stranke, smatram da su duboko pogriješili. Sreća je da se sve to skupa nije dogodilo jer bismo ušli u najdublju ustavnu krizu od nastanka RH”, zaključuje Grbin. Komentirati odluku Davorka Vidovića da pristane na ponudu predsjednice nije htio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.