'Cilj mi je revitalizirati odnos DORH-a i krim-policije'

Vijesti 19. tra 201808:13 > 08:24
N1

Prije rasprave u Saboru o Vladinu prijedlogu da Dražena Jelenića imenuje glavnim državnim odvjetnikom svoje mišljenje o tome dat će matični saborski Odbor za pravosuđe, koji danas održava sjednicu na koju su stigli Jelenić te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Podsjetimo, Vlada je Jelenića predložila na zatvorenoj sjednici početkom ovoga tjedna, a on je trenutno prvi zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kojemu mandat istječe 24. travnja.

‘Ja sam dijete državnog odvjetništva’, kazao je Jelenić na početku sjednice Odbora.

Rekao je da je svjestan kakva je percepcija DORH-a u javnosti te vjeruje da će se ona promjeniti.

“Svjestan sam percepcije javnosti i o njoj treba voditi računa. Sve što je dobro u radu DORH-a, a toga ima jako puno, treba znati prezentirati. Uvjeren sam da dobrim načinom prezentacije kvalitetnog rada će se i ta percepcija javnosti promijeniti. Percepcija se temelji na velikim predmetima, a to su korupcija, ratni zločini, gospodarski kriminalitet i poneki predmet za ubojstva, razbojništva, otmice i silovanja. Cilj mi je, ukoliko budem imenovan, je revitalizirati odnos DORH i našeg glavnog partnera, a to je kriminalistička policija. Tu ima prostora za poboljšanje načina zajedničkog rada”, rekao je Jelenić u uvodu pred Odborom.

“Rad na predmetima korupcije ostaje i dalje prioritet DORH-a uz rad na predmetima organiziranog kriminaliteta. Treba nastaviti ono što je radio USKOK. Potreban je i još jači angažman onih koji su uključeni u predmetima ratnih zločina. Tu mislim na angažman DORH-a u kontaktima i suradnji sa kolegama iz Srbije i Crne Gore. Svjesni smo da veliki broj dokaza se nalazi u tim zemljama. Imamo zaključene sporazume koje treba i dalje forsirati njihovu primjenu”, kazao je Jelenić.

Jelenić je kazao da rad dosadašnjeg glavnog državnog dvjetnika Dinka Cvitana ocjenjuje kvalitetnim. Jelenić je kazao da rad dosadašnjeg glavnog državnog dvjetnika Dinka Cvitana ocjenjuje kvalitetnim. Naglasio je i da postoji prostor za poboljšanje odnosa državnog odvjetništva i medija.

“Stvara se dojam da prijave stoje u ladicama, mi toliko ladica nemamo”, kazao je pred Odborom Jelenić.

“Ne bih govorio o uvjetima jer mislim da je to partnerski i dogovorni odnos s Ministarstvom pravosuđa koje razumije naše potrebe. To je pitanje i svih ostalih uključenih u procese osiguravanja uvjeta. Mislim da prioritet mora biti izmještanje USKOK-a iz sadašnjih prostora jer oni rade u prostorima u kojima ne rade ni Općinska državna odvjetništva. Očekivanja javnosti moraju naći odgovor i u opremanju i novim prostorima da bi se nastavilo raditi na suzbijanju organiziranog kriminaliteta”, rekao je Jelenić na pitanje hoće li inzistirati na poboljšanju uvjeta u kojima rade DORH i USKOK.

N1

Tko je Dražen Jelenić?

Jelenić je rođen 1966. u Zagrebu gdje je završio Pravni fakultet, nakon čega se zaposlio kao vježbenik u Službi društvenog knjigovodstva i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Karijeru nastavlja u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao državnoodvjetnički savjetnik i zamjenik općinskog državnog odvjetnika.

U Općinskom državnom odvjetništvu u Samoboru radi kao vršitelj dužnosti državnog odvjetnika, nakon čega se kao zamjenik državnog odvjetnika zapošljava u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Od 2003. do 2008. godine radi u DORH-u u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Zagreb, kao zamjenik ravnatelja USKOK-a i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage.

Od 2008. do 2011. kao županijski državni odvjetnik radi u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a rad nastavlja kao zamjenik Glavnog državnog odvjetnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.