"Zašto odlazi Cvitan – možda zbog istrage u Agrokoru?"

Vijesti 19. tra 201812:20 > 12:28
Podijeli:
Izvor: N1

Oporbeni SDP, Most i Glas poručili su u saborskoj raspravi kako protiv Dražena Jelenića, kojeg Vlada predlaže za novog glavnog državnog odvjetnika, nemaju ništa, no protive se načinu na koji je predložen, dok je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković uzvraćao kako taj vladin odabir nije "akt neprijateljstva prema njegovu prethodniku Dinku Cvitanu".

“Htjeli smo da glavi državni odvjetnik bude čovjek iz samog sustava, a drugi naš zahtjev je da to bude osoba koja se može nositi sa svim zadaćama koje ta funkcija nosi”, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavljajući u Saboru Dražena Jelenića.

Sadašnje statistike su, ustvrdio je, odlične. “Od 10 podignutih optužnica njih devet završi osuđujućim presudama što je jako dobro. No, percepcija je bitno drugačija, da je rad državnog odvjetništva neuspješan, to se mjeri velikim složenim predmetima koji su u tijeku i koje nemaju sudski epilog. No to ne možemo staviti na dušu državnom odvjetništvu”, ustvrdio je ministar Bošnjaković.

Za Jelenića je rekao kako “ima sjajne reference” te s njime dobivamo “čovjeka koji će se moći nositi sa složenim zadaćama”.

Grbin: Što vas je smetalo kod Dinka Cvitana?

“Ovo nije akt neprijateljstva prema Dinku Cvitanu. Želim se zahvaliti na njegovu predanu i odgovornom radu. Osobno znam kako je živio ovaj posao, po cijele dane u uredu. Cvitan postaje zamjenik glavnog državnog odvjetnika što je isto visoka razina i njegovo iskustvo bit će cijenjeno”, ustvrdio je Bošnjaković.

S obzirom na to da je Državno odvjetništvo neovisno tijelo, nezavisnom Tomislavu Žagaru nelogična je zakonska odredba da glavni državni odvjetnik može na prijedlog vlade biti razriješen, ako ne postiže zadovoljavajuće rezultate.

“Što su to nezadovoljavajući razultati”, pitao se Žagar.

SDP-ovac Peđa Grbin ministru Bošnjakoviću je zamjerio jer, kako je rekao, jučer nije bio u sabornici kada je Dinko Cvitan podnosio izvješće o radu.

“Držim da ste trebali biti ovdje, govoriti i odgovoriti na neka pitanja. Što vam je smetalo u radu Dinka Cvitana”, pitao je Grbin resornog ministra.

“Ne smeta nas ništa. Mi nismo njega ni razriješili, ni smijenili. Njemu naprosto ističe mandat. Dražen Jelenić ima takve reference koje strše i smatramo da će donijeti novu energiju”, odgovorio je Bošnjaković.

“Imali smo izbor predsjednika Vrhovnog suda u krajnjem ‘cajtnotu’, isto je bilo i s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, a sada i s izborom glavnog državnog odvjetnika. To govori o trendu koji nije dobar i ova procedura je izuzetno netransparentna”, ustvrdio je mostovac Robert Podolnjak.

U glasovanju će mostovci biti suzdržani ali ne, kako je rekao, zbog nepovjerenja nego zato što su o tom prijedlogu informirani tek jučer, a ne slažu se i s cijelom procedurom koju drže netransparentnom.

Od novog glavnog državnog odvjetnika očekuje neovisnost, ali i program rada te mu poručuje da u svom radu “ne razmišlja o sljedećem mandatu”.

Da je procedura isforsirana složila se i Vesna Pusić (Glas).

“Zbog načina na koji je predložen mi ćemo biti suzdržani. Ne moramo pljunuti na ono što je bilo da bismo donijeli nešto novo”, poručila je.

Smatra da treba dati dovoljno vremena za razgovor s osobom koja se predlaže, a ne da se, kako je rekla, parlament kao sada dovede pred svršeni čin te ne znaju hoće li biti reizbor ili novi izbor.

Predlaže definiranje te funkcije na jedan mandat koji može biti nešto dulji od četiri godine, a onda, kaže, neće biti razmišljanja glavnog državnog odvjetnika “hoće li ili neće obnoviti mandat”.

“Dinko Cvitan nije bio loš glavni državni odvjetnik kao niti Mladen Bajić i nema potrebe da se njihova izvješća odbacuju da bi se predložila nova osoba. Naravno da su i jedan i drugi imali pogreške u radu. Da li su riješili sve velike, goruće skandale? Nisu! Ali, isto tako, prije njihovog dolaska o tim se temama uopće ozbiljno nije raspravljalo”, ustvrdila je Pusić.

“Vlada do prije tjedan dana nije imala prijedlog novog glavnog državnog odvjetnika što pokazuje da joj nije stalo do borbe protiv korupcije”, ustvrdio je čelnik SDP-a Davor Bernardić.

SDP, kaže, ne može podržati izbor novog državnog odvjetnika dok ne zna razlog zbog kojeg mora otići njegov prethodnik Dinko Cvitan. “Možda jer je pokrenuo istrage u Agrokoru gdje je legalna pljačka ili zbog toga što nije htio raditi po nalogu vladajućih”, ustvrdio je.

Stručnost Dražena Jelenića kaže, ne dovodi u pitanje, no pita se hoće li on biti u službi zakona i građana ili političkih nalogodavaca. SDP smatra da se mora promijeniti način izbora glavnog državnog odvjetnika, drži da bi se on trebao birati na jedan mandat od sedam godina te da se bira sa 76 i više ruku.

HDZ-ovka Marija Jelkovac rekla je da ne vidi propuste te da je procedura propisana i provedena. “Ali oporba kad ne može naći zamjerku kandidatu onda prigovara proceduri”, uzvratila je oporbi Jelkovac.

Uvjerena je kako se radi o kompetentnoj, temeljitoj i stručnoj osobi širokih interesa, koja svojim iskustvom želi doprinjeti i izvan državnoodvjetničke organizacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.