Promjene kod subvencioniranja stambenih kredita

Vijesti 20. tra 201808:11 > 09:32
N1

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u Zagrebu na konferenciji za novinare govorio je o subvencioniranju stambenih kredita. Predstavio je novi Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, koji donosi neke značajne izmjene.

Vlada će produžiti subvencioniranje stambenih kredita na pet godina, javlja naša reporterka Mirna Brekalo.

https://twitter.com/MirnaBrekalo/status/987255217900138497

U obiteljima koje su uzele subvencionirane kredite rođeno je 153 djece, javlja Mirna Brekalo.

https://twitter.com/MirnaBrekalo/status/987256558823378944

U odnosu na postojeći Zakon, naime, u ovoj se verziji država odlučila više subvencionirati nerazvijena područja, jer se utvrdilo da je u prvom pozivu, kada je zaprimljeno više od 2300 zahtjeva, čak više od 66 posto realiziranih subvencija bilo u najrazvijenijim jedinicama lokalne samouprave.

Tako se novim Zakonom uređuje subvencioniranje kredita koje građani uzimaju od kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, tako da se u razdoblju od pet godina subvencionira dio mjesečnih obroka ili anuiteta koji ovisi o skupini prema indeksu razvijenosti u kojoj se nalaze grad ili općina u kojoj je stan ili kuća, a kreću se od 30 do 51 posto.

Također, novim se Zakonom utvrđuje novi rok do 31. prosinca 2020. godine u kojem Agencija za pravni promet nekretninama (APN) objavljuje javne pozive za svaku kalendarsku godinu, a jasnije se i definira stanje stana ili kuće koja je u vlasništvu podnositelja zahtjeva ili njegova bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog životnog partnera, a koja nije pogodna za stanovanje.

Također, jasnije se i definira dokumentacija priložena zahtjevu za kupnju stana ili kuće, odnosno dokumentacija priložena zahtjevu za gradnju kuće.

Bitna je izmjena i to što se dodatno uređuje subvencioniranje kredita za dvije godine u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja, piše Jutarnji list.