Vulin: Vlastima u Zagrebu smeta to što Srbija govori istinu

Vijesti 22. tra 201810:02 > 10:03
Ilustracija

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ocijenio je u nedjelju da je odluka hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova kojom mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku provokacija i pokušaj ušutkavanja "nekoga tko govori istinu o Jasenovcu" te je najavio odlučnu reakciju Srbije, prenose beogradski mediji.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, Vulin je poručio da je riječ o “pokušaju da se ušutka nekoga tko Hrvatskoj govori istinu“.

Vulin je u nedjelju najavio da će se o odluci hrvatskog državnog vrha uskoro izjasniti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi agencija Beta. On je naglasio da je to provokacija na koju će Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić reagirati “državnički i onako kako suverena, sigurna i stabilna država reagira”.

Najstrašnija istina o Jasenovcu jest ne samo to što se dogodilo, već što se sadašnja Hrvatska neće čak ni pokajati, neće izraziti kajanje za ono što je uradila’, istaknuo je Vulin, dodavši da on neće prestati govoriti istinu, onakvu kakva ona jest.

Naveo je da nije ni planirao ići u Jasenovac, gde komemoraciju održava hrvatska vlada.

‘Zašto bih ja bio s hrvatskom vladom, gdje nema nijednog Srbina, nijednog Židova, nijednog Roma? Ja sam htio biti sa svojim narodom u obnovljenoj crkvi u Mlaki, tamo gdje su ustaše skupljale djecu i vodile na klanje u Jasenovac… Ja sam htio biti sa svojim narodom, a ne s hrvatskom vladom koju bojkotiraju svi Srbi, Židovi i Romi zbog toga što dopuštaju nekažnjeno oživljavanje ustaštva’, rekao je Vulin.

Komentirao je i svoju izjavu u kojoj spominje vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku

Smetale su njima moje izjave o Stepincu, smetaju im izjave o Jasenovcu, smeta im što podsjećam koliko su Srbi diskriminirani.,,, To njima smeta…’.

Podsjetimo, da nije do daljnjega dobrodošao u Hrvatsku priopćilo je u subotu MVEP.“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu osudilo današnju izjavu ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina u kojoj tvrdi da o njegovom dolasku u Republiku Hrvatsku „… može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri.“

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u noti podsjetilo da je Republika Hrvatska suverena država, članica Europske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

Spominjanje vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske.

Nakon sramotnog izgreda koji se 18. travnja 2018. godine dogodio u Narodnoj skupštini Republike Srbije prilikom službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora, ova izjava ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina predstavlja dodatnu provokaciju koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja.

Zbog gore citirane izjave ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku”, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova i europskih poslova naslovljenom “Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku do daljnjega”.