Bleiburg i Jasenovac: Žrtve u sjeni ekstremista

Vijesti 24. tra 201818:29 > 18:35
Izvor: Ilustracija

Komemoriranje ili provokacija?

Za dva tjedna Dražen Keleminec najavljuje dolazak u Jasenovac, i to sa zastavama s prvim bijelim poljem na grbu, a Vojislav Šešelj, unatoč zabrani, istog dana namjerava otići u Hrtkovce. Tri tjedna uoči komemoracije u Bleiburgu, premijer Andrej Plenković poručio je da se mora osigurati poštivanje austrijskih zakona.

Hrvatski sabor neće ukidati pokroviteljstvo nad Bleiburgom – kaže hrvatski premijer – iako austrijske vlasti tu komemoraciju nazivaju najvećim fašističkim skupom u Europi.

Austrijanci tvrde da se zloupotrebljava sjećanje na žrtve. Sabor samo u vijeme vlade Zorana Milanovića nije bio pokrovitelj komemoracije, iako su i Ivo Josipović i sam Milanović ranije išli u Bleiburg.

U komemoraciji žrtvama na Bleiburgu sudjeluje je i Katolička Crkva.

Slično stanje je i u Srbiji. 

Zbog divljanja Vojislava Šešelja u Narodnoj skupštini Srbije hrvatska delegacija prekinula je posjet Srbiji, a odnosi između zemalja su opet zaoštreni. On, iako pravomoćno osuđen za ratni zločin, ne namjerava vratiti mandat. Tek su ga rijetki političari u susjednoj zemlji na to i pozvali.

Hrvatskoj su sporne i izjave i postupci srpskog ministra Aleksandra Vulina. Vlada ga je proglasila personom non grata. Spekulira se da bi Srbija zauzvrat mogla zabraniti ulazak hrvatskih ministara obrane i branitelja, Damira Krstičevića i Tomislava Medveda, inače generala HV-a.

Više u prilogu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.