'Pozivamo sve aktere da poštuju državne komemoracije'

Vijesti 26. tra 201806:42 > 06:47
Marko Prpic/PIXSELL (ilustracija)

Danas se održava sjednica Vlade RH na čijem su dnevnom redu, među ostalim, Prijedlog nacionalnog programa reformi 2018. i Prijedlog programa konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2018. – 2021.

Nacionalni program reformi za 2018. godinu temelji se na rastu, zapošljavanju i podizanju standarda kao prioritetima Vlade te daljnjem poreznom rasterećenju. U programu konvergencije za ovu godinu se projicira stopa gospodarskog rasta od 2,8 posto, iduće godine 2,7 posto, a u 2020. i u 2021 godini rast od 2,5 i 2,5 posto.

Više o mjerama pročitajte OVDJE

Sjednicu pratite UŽIVO na N1 od 9 sati.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je na početku sjednice Vlade da je Nacionalni program reformi strateški dokument, koji sadrži tri ključna cilja – jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija – te da je sada pravi trenutak za provođenje strukturnih reformi. Opširnije OVDJE

Uvodno je na sjednici premijer Andrej Plenković podsjetio na ovotjedno potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkog mosta, te o važnosti tog projekta za Hrvatsku.

“Ovo je sjajan događaj koji se dogodio za Hrvatsku”, kazao je Plenković i podsjetio da će “Pelješki most biti trajni spomenik članstva Hrvatske u EU”. “Gradnja mosta ni na koji način ne utječe na pitanje granice između Hrvatske i BiH”, poručio je Plenković i dodao da most visine 55 metara omogućuje svim vrstama plovila da nesmetano dolaze u luku Neum.

Podsjetio je i na podatke Državnog zavoda za statistiku prema kojima je Hrvatska ostvarila suficit.

“Unatoč našim konzervativnim procjenama, Hrvatska je u prošloj godini zaradila više nego što je potrošila. To je sjajna vijest s aspekta naše fiskalne politike, odgovornog vođenja javnih financija, kontrole rashodovne strane proračuna, odličnog priljeva na prihodovnoj strani i proračunski višak od 2,754 milijuna kuna sjajan je poticaj”, rekao je Plenković i dodao da imamo i ubrzano smanjenje javnog duga.

Govorio je i o državnoj komemoraciji u Jasenovcu.

‘Smatram da je s naše strane taj događaj dostojanstveno obilježen, izazili smo pijetet prema žrtvama fašizma i nacizma, stav Vlade je tu vrlo čvrst. Pozivamo sve aktere, pogotovo političke aktere, da poštuju državne komemoracije’, rekao je.

“U budućnosti moramo učiniti iskorake da postoji jedna komemoracija u Jasenovcu”, rekao je Plenković.

Govoreći o proglašenju srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina personom non grata u Hrvatskoj, premijer je kazao: ‘Smatrali smo da dolazak Aleksandra Vulina ne bi pridonio izgradnji dobrosusjedskih odnosa i zato smo donijeli odluku’.

“Želimo suradnju, a to smo dokazali, u Beogradu su bili ministri Butković i Božinović. Incident u Skupštini prilikom posjete saborske delegacije sigurno nije doprinio suradnji. Hrvatska čvrsto stoji na zaštiti digniteta, dostojanstva i zaštiti nacionalnih interesa”, rekao je Plenković.

Kazao je da je jučerašnja sjednica GSV-a bio odličan uvod za današnju točku nacionalnog programa reformi. “Apeliram na ministre da budu angažirani u dijalogu sa sindikatima i poslodavcima”, kazao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.