Poziv kandidatima za povjerenika za informiranje

Vijesti 26. tra 201810:21 > 10:23
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor pozvao je osobe zainteresirane za obnašanje dužnosti povjerenika za informiranje da u idućih mjesec dana dostave kandidature Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a javni poziv Sabor je u četvrtak objavio na svojim mrežnim stranicama.

Sabor povjerenika bira na pet godina uz mogućnost ponovnog izbora, prvu, aktualnu povjerenicu Anamariju Musa izabrao je u listopadu 2013. godine, što znači da joj na jesen istječe mandat.

Za povjerenika može biti izabrana osoba koja ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište na području Hrvatske, visokoškolsku diplomu pravne ili društvene struke, najmanje 10 godina radnog iskustva u struci, koja je istaknuti stručnjak s priznatim etičkim i profesionalnim ugledom i iskustvom iz područja zaštite i unapređenja ljudskih prava, slobode medija i razvoja demokracije.

Osoba koja želi biti povjerenik ne smije biti osuđivana i protiv nje se ne smije voditi kazneni postupak za kaznena djela za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti, te ne smije biti član političke stranke.

Kandidati za povjerenika prolaze sigurnosnu provjeru, a među ‘papirima’ koje moraju dostaviti mora biti i potvrda Porezne uprave da su podmirili sve dospjele porezne obveze.

Priloženi životopisi kandidata biti će javno objavljeni na saborskoj mrežnoj stranici, smatra se, naime, da prijavom na Javni poziv podnositelj daje suglasnost za to.