"Suprug ministrice Obuljen morao je zaustaviti radove"

Vijesti 30. tra 201812:24 > 12:24
N1

Zrinka Paladino konzervatorica i arhitektica koja je više puta ukazivala na štetnost odluka Grada kad su u pitanja zagrebačka kulturna dobra bila je gošća N1 studija uživo.

Gradonačelnik tvrdi da dokumentacija za obnovu Umjetničkog paviljona postoji, ali je odbija pokazati.

Izdana je potvrda za uređenje javnih i zelenih površina oko paviljona, i da su se dirale samo javne površine tijekom uređenja, ne bi bilo ništa sporno. Ali, uključile su se i stavke grubog zadiranja u konstrukciju Meštrovićevog paviljona.

Za zelene površine postoji dozvola, ali počeli su radovi i na paviljonu.

Toliko je grešaka i kršenja zakonskih procedura… Radi se po potvrdi, ali tom potvrdom su uvedene obe katastarske čestice. Sam paviljon je na svojoj čestici, a drugi dio je čestica koja obuhvaća zelene površine do prometnice. Ako se radi oko paviljona, nije se smjelo dirati u sam Dom jer je on kulturno dobro.

Što se radi na samom Domu?

Uklonjen je veći dio stuba. Ovo je čista rekonstrukcija, jer bez tih stuba ne možete ući. Bitno je naglasiti da je Dom zahtjevao kvalitetnu rekonstrukciju i obnovu. Tu su napukline, statički je ugrožen. 

A ovo sad? 

Ovo je ulickavanje i grubo zadiranje u kulturno dobro. Nemaju potvrde koje su trebali imati, imaju samo potvrdu za rad na zelenim površinama.

Što sve nije napravljeno, a trebalo je biti?

Nisu ishodili prethodno odobrenje. Ovdje se trebao raspisati arhitektonsko-urbanistički natječaj na kojemu bi pobijedio najbolji, a ne najjeftiniji…

Kako se zaobilaze propisane procedure?

To je izum na koji su trebale odavno reagirati državne institucije. Postoji nešto što se zove godišnji plan održavanja komunalne infrastrukture. Održavanje zelenih površina bi moglo proći pod to, ali ovakvo zadiranje u kulturno nasljeđe… Nikad se nije dogodilo ovakvo grubo zaobilaženje procedure i zakona.  

Ministarstvo kulture kaže da ih se to ne tiče? Tko vodi inspekciju?

Ministričin suprug Hrvoje Koržinek s kojim sam ja vrlo ugodno surađivala i koji sigurno zna što je ovdje trebalo. Treba vidjeti zašto se ovdje sve izvrće i prikazuje puno jednostavnije nego što je. Ovo je teško narušavanje kulturnog dobra. 

Da se ministrica savjetovala sa savjetnicima?

Morali su joj savjetovati obustavu istog trena. … Nadam se da će biti reakcije iz Ministarstva, u suprotnom Uprava za zaštitu kulturne baštine više nema nikakvog smisla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.